Hlavní obsah

Je tohle konec bytové krize v Praze? Garsonka za tři miliony, ale už se aspoň staví

Je bytová krize v Praze u konce?Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Praze se teď staví čtyřikrát více nových bytů než před rokem. Mluvit ale o konci největší bytové krize od listopadu 1989, do které v poslední době metropole spadla, by bylo předčasné.

Článek

Stavební firmy zahájily v prvním čtvrtletí stavbu 3373 bytů v bytových domech, oznámil Český statistický úřad. Nejvíc jich roste v Praze, více než pětina bytů z celé České republiky.

To vše za situace, kdy ceny nových pražských bytů stouply v posledních třech letech téměř na dvojnásobek a sehnat nový byt pod 100 tisíc korun za metr čtvereční rovná se málem výhře v loterii. I menší startovací bydlení, dvojgarsonka v novém domě a slušné lokalitě metropole, se za méně než tři miliony korun hledá obtížně.

Ceny nahoru vyhnaly především tragicky pomalé povolování nových staveb a enormní poptávka podporovaná velmi dostupnými hypotékami.

Teď jakoby se blýskalo na lepší časy. „Bytová výstavba dlouhodobě zaostávala za poptávkou. Přes současné zvýšení je ovšem velmi předčasné hovořit o tom, zda jde o nový trend. Může jít jen o rozjezd několika málo větších projektů, který dokáže statistiky velmi snadno rozhodit,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Také architekti jsou skeptičtí k tomu, jak brzo může Praha nasytit hlad po novém bydlení. Podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v Praze v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6000 nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povoleno zhruba 3000 bytů za rok.

I kdyby letošní boom pokračoval, potrvá léta, než se vyhublý trh narovná.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

Abyste číslům o současném vzedmutí lépe porozuměli: v Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o 270 procent na 922. V porovnání s rekordním rokem 2008 je to ale stále zhruba jen polovina.

Praha je přitom státem ve státě. Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s 27,3 procenta. Následovaly Jihomoravský (21 procent), Liberecký (11,6 procenta), Středočeský (9,5 procenta) a Olomoucký kraj (8,4 procenta). Ani jeden byt se nezačal stavět v Ústeckém kraji, v Karlovarském a Pardubickém kraji po pěti bytech.

Reklama

Doporučované