Hlavní obsah

Je tu eRouška 2.0. V hledání nakažených nepomůže, slouží jen uživateli

Foto: ČTK

Druhá verze aplikace e-Rouška upozorní uživatele, kteří potkali nakaženého covidem-19.

Reklama

Aplikace eRouška 2.0 upozorní uživatele, pokud strávil přibližně 15 minut ve vzdálenosti kratší než 2 metry od někoho, kdo byl pozitivně testovaný na covid-19.

Článek

Jednou z novinek je, že k trasování už aplikaci využít nepůjde, hygienici z ní žádné údaje získávat nebudou. Informace budou k užitku výhradně uživateli mobilního telefonu. Toho upozorní, že se setkal s člověkem nakaženým covidem-19.

Nová verze mobilní aplikace eRouška by měla být dostupná v polovině září. Oznámil to vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. „Dnes ji posíláme na dvoufázové schvalování a já myslím, že do dvou týdnů budeme aplikaci mít ke stažení,“ uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že spustí informační kampaň, aby si aplikaci stáhlo co nejvíce lidí. První verze aplikace mnoho lidí nezlákala. Dosud si ji do mobilu stáhlo 250 tisíc lidí.

„Budeme se snažit komunikovat i se zaměstnavatelskými svazy, hospodářskou komorou a podobně, protože tam si myslím dává velký smysl, aby zaměstnanci měli aplikaci staženou. Budeme se snažit komunikovat i se zástupci seniorů. Nepůjde o propagaci čistě mediální, ale cílenou na tyto skupiny,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Oproti eRoušce 1.0 využívá nová verze pouze technologii, kterou vyvinuly firmy Apple a Google. Má méně spotřebovávat baterii telefonu a zajistit vysokou míru anonymity uživatelů - to byly nejčastější výhrady. Na druhou stranu neumožní trasování nakažených.

Pro fungování aplikace musí mít uživatel zapnutou technologii bluetooth a alespoň dvakrát denně se připojit k internetu. Pokud je někdo pozitivně testovaný na covid-19, dostane od hygieniků kód, který může do aplikace zadat. Aplikace odešle informaci o pozitivním testu do centrálního registru, který je ale anonymní díky střídání klíčů pro jednotlivé uživatele.

Aplikace si sama dvakrát denně stáhne aktuální informace o pozitivně testovaných a porovná je se záznamem o uživatelích, které během posledních čtrnácti dnů majitel aplikace potkal, tedy zaznamenal jejich telefon pomocí bluetooth. Majitel aplikace se tedy dozví, že v určitý den potkal člověka, který byl později pozitivně testovaný. Aplikace neukáže jeho jméno a neukáže ani místo, kde ke kontaktu došlo, nebo délku setkání.

„Neznamená to, že ten, kdo se setkal s nakaženým, je automaticky nemocný,“ uvedla během představení nové aplikace hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Nemáte automaticky nárok na test

Pokud se z aplikace uživatel dozví, že se potkal s nakaženým, má tomu podle hlavní hygieničky přizpůsobit své chování. Především by měl sledovat případné příznaky nákazy. Oznámení z aplikace ale neznamená, že má její uživatel nárok na testování. To může nařídit až lékař na základě fyzických příznaků nákazy, jinak se uživatel může nechat testovat jako samoplátce.

„Měl by se hlavně chovat zodpovědně, omezit třeba sociální kontakt s lidmi v rizikových skupinách. I s případným testováním je lepší tři, čtyři dny počkat, jinak test může být neprůkazný,“ řekla redakci Rážová.

Rizikové setkání

Vývoj aplikace ještě není u konce, vývojáři stále dolaďují například citlivost kontaktu telefonů. Cílem je zaznamenat setkání, kdy se dva lidé pohybují ve vzdálenosti méně než dva metry po dobu alespoň 15 minut. Vzdálenost aplikace odhaduje ze síly signálu bluetooth. Čím je signál silnější, tím blíže lidé jsou. Pokud stojí blízko sebe, aplikace zaznamená i kontakt kratší než 15 minut. Technické řešení se u jednotlivých telefonů liší, například Apple scanuje okolní prostředí vždy několik vteřin jednou za pět minut.

Aplikace ve světě

Výhledově by měla česká eRouška spolupracovat s podobnými aplikacemi, které v zahraničí fungují už několik měsíců. V Německu byla v polovině června spuštěna aplikace Corona-Warn-App využívající technologii firem Apple a Google ukládající příslušná data bezpečně na zařízení a zaručující vysokou ochranu osobních údajů. Za první tři týdny od spuštění si ji stáhlo na 15 milionů Němců. Na stejné bázi funguje i aplikace spuštěná v létě ve Slovinsku, na technologickém standardu vyvinutém firmami Google a Apple pracují i aplikace v Itálii, Chorvatsku, Irsku, Dánsku, Rakousku, Lotyšsku či Polsku.

Ve Španělsku byla spuštěna aplikace Radar Covid využívající technologii bluetooth, která je určena jak pro mobilní telefony s operačním systémem Android, tak pro přístroje firmy Apple. Objevily se zde však stížnosti, že nefunguje na starších modelech telefonů. Francie spustila vládní aplikaci StopCovid, která ukládá data na centrální servery, obdobná aplikace je i v Maďarsku.

Reklama

Doporučované