Hlavní obsah

Je v tom Langer a hejtman. Elitní detektiv ÚOOZ skončil kvůli SMS manželky u soudu

Foto: Seznam.cz

Zásah ÚOOZ se týká Langera, psala v SMS manželka elitního detektiva.

Reklama

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého elitního detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála.

Článek

Je 13. října 2015, krátce před sedmou hodinou ráno.

A z mobilního telefonu manželky Luďka Vokála - bývalého elitního detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) - právě odešla SMS zpráva.

Žena v ní partnerce brněnského podnikatele Albina Arifoviče napsala, že tento policejní útvar, kterému v té době šéfoval Robert Šlachta, zasahuje v kauze od té doby známé pod názvem Vidkun.

Detailně v SMS popisovala, že se případ dotýká bývalého ministra vnitra Ivana Langera nebo tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

Výsledek obří razie, v níž uvázl i Ivan Langer: K soudu míří jen malé ryby:

Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Kvůli této zprávě však nakonec Vokál skončí u soudu. Městské státní zastupitelství v Praze zhruba před měsícem odeslalo obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

„Byla podána obžaloba pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby,“ potvrdil mluvčí soudu Lukáš Slavík s tím, že zatím nebylo rozhodnuto, kdy se první líčení bude konat.

Jde o první případ, za nějž byl Vokál obviněn Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) a který skončil u soudu. Další by mohly následovat v dalších měsících.

Vokál vinu odmítá. Argumentuje tím, že informace o policejním zásahu nevyzradil. Jeho žena pak říká, že se o zatýkaní dozvěděla z médií.

Vyšetřovatelé ještě tvrdí, že detaily o policejní akci odešly i z Vokálova iPadu. V něm však nikdy nebyla aplikace potřebná pro odeslání zpráv. A v době, kdy měla zpráva odejít, Vokál řídil automobil.

Už tehdy ho totiž vyšetřovatelé z GIBS nějakou dobu sledovali. Zadrželi ho a obvinili ho jen pár dní po akci Vidkun, kterou měl na starosti ÚOOZ, kde Vokál pracoval.

Právě tehdy se začalo mluvit o válce policistů. V kauze Vidkun totiž čelí stíhání bývalí přední olomoučtí policisté.

Vokál byl obviněn v další kauze společně s podnikatelem Arifovičem. Tomu měl prý vyzradit některé informace. I v tomto případě Vokál vinu odmítá.

Reklama

Doporučované