Hlavní obsah

Je válka. Volkswagen odložil rozhodnutí o své továrně v Turecku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Automobilový koncern Volkswagen zatím odkládá konečné rozhodnutí o výstavbě továrny v Turecku. Důvodem je mezinárodní kritika vojenských operací, které Ankara provádí v Sýrii, a také obavy z případného dopadu na pověst firmy. V turecké továrně VW se mají vyrábět i vozy Škoda.

Článek

Na začátku měsíce Volkswagen oficiálně založil dceřinou společnost v Turecku, v západní provincii Manisa. Firma současně uvedla, že je v závěrečné fázi jednání o výstavbě továrny, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli prohlásila, že tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi řekla, že musí útok zastavit. Jinak podle ní hrozí humanitární krize.

Země Evropské unie se v pondělí dohodly na omezení vývozu zbraní do Turecka. Americký prezident Donald Trump uvalil na Turecko sankce, uvedla agentura Reuters.

O výstavbě nového závodu se mluví od loňského listopadu, kdy Volkswagen představil nový pětiletý plán zaměřený na výrobu elektrických aut. Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier v září na frankfurtském autosalonu uvedl, že konečné rozhodnutí o novém evropském výrobním závodě koncernu by mělo padnout do konce roku a že koncern stále vybírá ze dvou zemí. Podle zdrojů měly být těmito zeměmi Turecko a Bulharsko.

Podle dřívějších informací zdrojů by nová továrna měla ročně vyrábět 300 000 aut na export do východní Evropy. Závod by měl přijít na více než jednu miliardu eur (25,7 miliardy Kč) a zaměstnat skoro 4 000 lidí. Výstavba by mohla začít koncem příštího roku, výroba by mohla být zahájena v roce 2022.

Reklama

Doporučované