Hlavní obsah

Je vás moc, už sem nejezděte, prosí Havaj turisty

Foto: Profimedia.cz

Letištní hala v havajském Honolulu.

Reklama

Havajské ostrovy zvolily přívětivou politiku pro všechny očkované Američany, kteří si je zvolí jako prázdninovou destinaci. Strategie, která láká denně desetitisíce turistů, se podle místních moc nevyplácí.

Článek

Havajské ostrovy se potýkají s nevídanou vlnou přílivu turistů. Stalo se tak poté, co americký stát v rámci oživení turismu v pandemické době od začátku července vyhlásil pravidlo, podle kterého mohou bez nutnosti karantény a testování přicestovat všichni Američané s ukončeným očkováním.

Podle předběžných statistik v červenci letecky navštívilo pacifický ráj 791 tisíc Američanů, informuje deník USA Today. Za celý rok 2019 přitom turisty oblíbenou destinaci navštívilo 10 milionů lidí. Jen za první tři červencové dny do země přicestovalo 35 tisíc Američanů, píše server Euronews.

Co se ale na první pohled může zdát jako podnikatelský sen a příležitost, začíná být pro mnoho Havajců noční můrou, na kterou doplácí i tamní ekosystém.

„Žádáme jen o pauzu, pokud chcete slyšet ta správná slova,“ uvedl na pravidelné tiskové konferenci starosta druhého největšího ostrova Maui Mike Victorino. Ten požaduje po aerolinkách a tamní vládě, aby aspoň na přechodnou dobu snížily počty přijíždějících turistů. Právě populární Maui pro své pláže čelí nekontrolovatelnému přílivu turistů. Měsíčně ho navštíví až 300 tisíc lidí, což přesahuje čísla ještě před vypuknutím pandemie.

Turistická horečka si ale na ostrově vybírá svou daň. Běžný je nedostatek zaměstnanců ve službách, přetížené silnice a 90minutové čekací doby do restaurací. To všechno dále přispívá jak k nespokojenosti, tak někdy i neomalenosti přijíždějících turistů a nevoli ze strany místních.

Právě rezidenti ostrova Maui tak nedávno byli nepříjemně překvapeni informací, že kvůli nedostatku vody musí omezit její používání. Pod výhrůžkou pokuty pět set dolarů tak nemohli používat vodu například k zalití zahrady nebo umytí auta. Problém s nedostatkem vody, který má ostrov dlouhodobě, se tak kvůli předimenzovanému turismu ještě prohloubil.

Obavy místních také budí možné šíření varianty delta. Počty případů od začátku července rapidně přibývají. Zatímco ještě v červnu dosahoval denní přírůstek nově nakažených maximálně hodnoty několika desítek, od července se postupně pohybuje ve stovkách a dál roste. Za sobotu si ostrovy připsaly 791 případů. O den dříve dokonce 1152 případů, což je jedno z nejvyšších čísel od začátku epidemie ve státě.

Tamní vláda tak tento týden přitvrdila opatření. Restaurace, bary a fitness centra mají sníženou kapacitu na 50 procent. Ve vnitřních prostorech se může potkávat pouze 10 lidí, venku 25.

Reklama

Doporučované