Hlavní obsah

Je velmi pravděpodobné, že k brexitu vůbec nedojde, říká slavný britský historik

Podle slavného historika k brexitu vůbec nedojde. Podívejte se na rozhovor.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ani 29. března, ani 12. dubna. Brexit se znovu posouvá. Tentokrát na 31. října. Země Evropské unie vyhověly britskému požadavku o odklad. Shodly se ale na pozdějším termínu, než o jaký Spojené království původně žádalo.

Článek

„Myslím, že je velmi pravděpodobné, že k Brexitu vůbec nedojde,” říká v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu profesor Harvardské univerzity Niall Ferguson, slavný britský historik, který se specializuje na oblast ekonomické historie a mezinárodních vztahů. Časopis Foreign Policy ho několikrát zařadil mezi 100 nejvlivnějších intelektuálů světa.

„Obzvláště Theresa Mayová, ale i konzervativci, kteří podporovali odchod Británie z EU, brexit úplně zpackali. Celý ten proces ohrožují, a to do takové míry, že bych se nedivil, kdyby Británie Evropskou unii nikdy neopustila. A je mnoho způsobů, jak by k tomu mohlo dojít. Je jasné, že už tu je další odklad brexitu a během této doby se může stát cokoliv. Může dojít ke změně ve vedení konzervativní strany, může dojít k novým volbám a třeba i k novému referendu nebo může dojít k odkladu článku 50 o odchodu z Unie. Je mnoho způsobů, jak by mohlo dojít k tomu, že brexit nakonec nenastane,” tvrdí Niall Ferguson.

„Dnes když se podíváte na Británii, tak se pravděpodobně smějete, protože se díky brexitu stala terčem posměchu nejen ve zbytku Evropy, ale i v celém světě,” říká britský profesor.

Reklama

Doporučované