Hlavní obsah

„Jede byznys a hraje si na nezávislou.“ Politici řeší jednání úřednice

Foto: Tomáš Svoboda

Majetkový odbor na brněnském magistrátu řeší i vypořádání chodníků či silnic ve čtvrti Sadová.

Reklama

Brněnští politici se budou zabývat jednáním šéfky magistrátního majetkového odboru. Podle zjištění Seznam Zpráv totiž úřednice jedná s předním developerem za město, ale i za sebe.

Článek

Seznam Zprávy upozornily, že vedoucí odboru majetku Dagmar Baborovská v soukromém životě řeší byznys se stejným developerem, s nímž jako úřednice jedná také o směnách městských pozemků. Od společnosti Impera například koupila v rezidentní čtvrti Sadová rozestavěný dům, který po roce s milionovým ziskem prodala. Ve stejné části přitom město s investory už léta řeší vypořádání pozemků. Podle právníků se úřednice dostala do kolize se zákonem o střetu zájmů.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Koaliční Piráti, pod jejichž gesci odbor majetku spadá, chtějí případ řešit systémově, aby podobná podezření do budoucna vůbec nevznikala. „Osobně cítím potřebu takovým situacím předcházet. Budu mít jednání s tajemníkem úřadu, aby také vysocí úřednici museli hlásit takové zájmy, i když jim to zákon nenařizuje. Pochybnosti by tak vyvrátili dřív, než daná věc půjde do projednání,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Vysvětlení bude žádat také náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Radní jsou při důležitých hlasováních často odkázáni na informace daného odboru a úředníků, proto mohou vznikat pochybnosti. „V podobném duchu se budu ptát pana kolegy Koláčného. Vnímám to tak, že každý vysoce postavený úředník podléhá zákonu o střetu zájmů,“ sdělil Hladík.

Případ se také může dostat do kontrolního výboru brněnského zastupitelstva. „Určitě o tom budeme hlasovat. Musíme také prověřit, do jaké míry můžeme kontrolovat úřední postup. Jednání považuji za nešťastné. Je jasné, že paní Baborovská je soukromá osoba, na druhé straně s developery jedná. Je i na výboru, zda to klasifikovat jako střet zájmů,“ řekl šéf kontrolního výboru Richard Mrázek (ANO).

Baborovská pochybení odmítá. Své osobní zájmy prý neupřednostnila. „Neznamená to, že nelze uzavírat s předmětnými subjekty dohody – smlouvy –, ale ty nesmějí být ve střetu mezi osobními a pracovními zájmy. Předmětné nemovitosti jsem získala za standardních podmínek v souladu se zákonem. Navíc ani do budoucnosti nevylučuji, že nebudu disponovat se svým majetkem a neuzavřu smlouvu s jiným developerem,“ sdělila šéfka majetkového odboru.

Úřednice zároveň tvrdí, že pro kontrolu slouží také oznamovací povinnost, a tu řádně plní.

Že od Impery pozemky nakoupila – a to i v době, když už byla v pozici šéfky odboru –, však neměli ponětí její současní ani předchozí političtí nadřízení. Potvrzuje to bývalý náměstek Mrázek i bývalý radní pro majetek Marek Janíček (ANO). „Nevěděl jsem o tom. Situace se mi těžko hodnotí. Budu chtít od paní úřednice vědět, co ji k nákupu pozemku vedlo a proč se jej v tak krátké době zbavovala,“ sdělil Janíček.

Ten je zároveň členem kontrolního výboru zastupitelstva. „Určitě se na to podíváme,“ doplnil.

K detailnímu prověření vyzval i bývalý náměstek primátorky Matěj Hollan, který jako občanský aktivista mapoval korupční jednání. „Kontrolní výbor a odbor kontroly by se měly detailně podívat na vše, co úřednice chystala. A případně podstoupit policii, pokud se ukáže, že jsou tam podezřelé věci. Je to její obrovské pochybení. Tajemník by měl radním navrhnout její odvolání,“ řekl.

Podle něj v nynějším stavu nemůže hájit zájmy města. Své obchody s Imperou prý měla předem hlásit. „Jede svůj byznys a vedle toho dělá, že je nezávislý úředník státní správy. Je v totálním střetu zájmů,“ dodal.

Nad šéfkou majetkového odboru visí ještě jeden otazník. Vysocí úředníci, kteří nepožádají o výjimku, nesmějí podnikat. Baborovská od loňského září působí jako společník se stoprocentním podílem ve společnosti KaBaSD, s.r.o. Z veřejně dostupných rejstříků není jasné, čím se společnost zabývá.

Ve firmě jako jednatelka působí Soňa Karaivanova. Na přímý dotaz, zda se firma zabývá i realitami, odpověděla, že především službami. Nemovitosti nejdřív nevyloučila. Teprve dodatečně popřela, že by měla firma co do činění s tímto oborem. „Podnikáme v e-commerce. Pomáháme majitelům zvířat skrze mobilní aplikaci,“ řekla. Stejně později odpověděla i Baborovská.

Hollan přístup vedoucí kritizuje. „Úředník nemůže hájit zájmy města ve chvíli, kdy hájí svůj osobní zájem. A ten je vydělat nějaké peníze na transakci s developerem. Materiál nemůže být chystaný objektivně. Úřednice nemůže zastávat obě role zároveň,“ řekl.

Koláčný i Baborovská zdůrazňují, že dispozice s majetkem podléhá několikanásobné kontrole, kterou završují hlasování v radě i zastupitelstvu.

Nicméně sami aktéři přiznávají, že nemají čas vše detailně prostudovat a řídí se odbornými podklady úředníků. „Na průměrné radě se hlasuje 120 materiálů. Spousta z nich je majetkových. Směny, prodeje, nákupy. Jen část z toho může radní, který nemá gesci majetku na starosti, projít. V tomto případě jde o materiály s desítkami stran, znaleckými posudky, křížovými posudky. Není možné se v tom zorientovat. Prostor pro to, že tam někde uteče pár set tisíc či miliony, je obrovský. A má to v rukách právě majetkový odbor,“ dodal Hollan.

Jednání vedoucí odboru na brněnském magistrátě, která čelí podezření ze střetu zájmů, bude mít dohru. Koaliční Piráti chtějí měnit vnitřní směrnice. Zaznívají i hlasy, že by vedoucí měla v úřadu skončit.

Poznámka:

Po zveřejnění textu poskytla společnost Impera následující stanovisko:

Společnosti ze skupiny IMPERA styl žádným způsobem nepůsobí ani neovlivňují úředníky Magistrátu města Brna ani je v případě prodeje nemovitostí nezvýhodňují cenově či jakkoliv jinak.V případě prodeje nemovitostí Dagmar Baborovské nedošlo k jakémukoli zvýhodnění, smlouvy byly uzavřeny za standardních podmínek a k prodeji nemovitostí došlo za ceny v místě a čase obvyklé, tak jako u jiných kupujících. Veškeré prodeje nemovitostí společností ze skupiny IMPERA styl jsou realizovány za standardizovaných podmínek určených kupní smlouvou uzavíranou mezi společností ze skupiny IMPERA styl a kupujícími.“

Reklama

Související témata:

Doporučované