Hlavní obsah

„Jedeme na kafe,“ hlásili komisaři a vydali se s volební urnou za Zemanem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Přenosnou volební schránku s hlasem prezidenta Zemana má komisař na klíně. Novinářům odpovídá na dotaz, jestli prezidenta viděl. „Je v pořádku. Komunikoval,“ odpovídá komisař.

Reklama

Cesta volebních komisařů za prezidentem Milošem Zemanem s přenosnou volební schránkou se neobešla bez zastíracích manévrů: automobilu přistaveného u jiné školní budovy a historce o tom, že nejdříve musí zajet na kafe.

Článek

Chvíli před třetí hodinou odpoledne, když už se před volebními místnostmi na základní škole přestaly tvořit fronty, vypravili se dva volební komisaři – muž a žena – za nevšedním úkolem: zanést přenosnou volební schránku na lánský zámek, aby mohl odvolit prezident Miloš Zeman, o jehož skutečném zdravotním stavu má veřejnost jen velmi kusé informace.

„Nejdřív jedeme na kafe,“ hlásil předseda volební komise, který se později představil jako Ivan Salač, když s cigaretou v ruce a s kolegyní po boku mířil k obecními automobilu, kde už na ně čekala přenosná volební schránka.

Samotný automobil byl navíc v zákrytu u jiné školní budovy, kde čekal i řidič – starosta Lán Karel Sklenička.

Na dotaz, jestli se těší, že navštíví prezidenta České republiky, Ivan Salač jen dodal, že se „těší na to kafe“, aby následně s kolegyní nasedl do auta a rozjeli se na lánský zámek, vzdálený jen několik stovek metrů, za prezidentem.

Až na tento úhybný manévr, který měl za cíl zmást několik novinářů, již na volební komisaře čekali před školou, ale vše probíhalo podle slov starosty Karla Skleničky.

„Prezident bude volit dnes, pojedou tam dva lidé z komise a povezu je já,“ řekl krátce poté, co se v pátek volební komise v Lánech sešla. Dodal, že kdy přesně se za prezidentem komisaři vydají, neumí říct. „Podle toho, jak se nahrnou (do volebních místností) lidé,“ dodal Karel Sklenička.

Ještě než se mohly oficiálně od 14:00 hodin otevřít volební místnosti, začala se v Lánech skutečně tvořit fronta až několika málo desítek lidí, zejména seniorů.

Podívejte se, jak volil prezident Miloš Zeman:

+6

„Je to tady obvyklé, každý to chce mít rychle za sebou,“ řekla reportérovi jedna z čekajících voliček. „O panu prezidentovi víme, bude volit na zámku,“ následně okomentovali situaci kolem prezidenta.

„Zdraví je soukromá věc každého člověka,“ ozval se další senior ve frontě.

Krátce po třetí hodině vyjíždí stříbrné obecní auto se starostou a volebními komisaři z areálu lánského zámku, po cestě se zastavují u novinářů.

„Já prezidenta neviděl,“ říká hned starosta Karel Sklenička a předseda volební komise naopak zahlásí, že prezidenta viděl.

„Je v pořádku. Komunikoval,“ popisuje Ivan Salač.

Reklama

Doporučované