Hlavní obsah

Zklamání i Gretino „bla, bla, bla“. Svět reaguje na klimatickou dohodu

Foto: Profimedia.cz

Dohoda z Glasgow potvrzuje dlouhodobý cíl vyplývající z dohody z Paříže, kterým je globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry.

Reklama

Ve skotském Glasgow skončila dvoutýdenní konference COP26, kde představitelé téměř 200 zemí světa schválili společné znění nové klimatické dohody. Jak na historický okamžik reagoval svět?

Článek

Pokrok, kompromis nebo „bla, bla, bla“. Tak politici či aktivisté reagovali na odsouhlasené nové znění klimatické dohody, kterou v sobotu večer schválili světoví lídři na klimatickém summitu OSN ve skotském Glasgow.

Země v rámci nové dohody souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie na poslední chvíli oslabena. Místo původně navrhovaného postupného zavržení uhlí tak hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale pro text nakonec všichni hlasovali.

Mezi těmi, kdo ústupek Číně a Indii kritizovali, byla například výkonná ředitelka ekologické organizace Greenpeace Jennifer Morganová. „Změnili slovo, ale nemohou změnit signál, který vychází z této konference COP, a to, že éra uhlí končí,“ komentovala Morganová. Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové se některé klíčové pasáže „v posledních hodinách rozmělnily“.

Zklamání vyjádřila také švýcarská ministryně životního prostředí a energetiky Simonetta Sommarugaová, podle níž by svět musel ukončit užívání uhlí k energetickým účelům. O nedokonalosti dohody hovořila také vyslankyně Marshallových ostrovů či ministryně životního prostředí Malediv.

„Schválené texty jsou kompromisem. Odrážejí zájmy, podmínky, rozpory a stav politické vůle v dnešním světě,“ napsal na svém Twitteru generální tajemník OSN António Guterres, který na dohodu reagoval jako první. Země podle něj „učinily důležité kroky, ale kolektivní politická vůle nestačila na překonání některých hlubokých rozporů“.

Nestačí to. Je na čase přejít do nouzového režimu.
generální tajemník OSN António Guterres

„Vím, že můžete být zklamaní. Ale bojujeme za naše životy a tento boj musíme vyhrát. Nikdy se nevzdávejte. Nikdy neustupujte. Pokračujte v cestě dopředu. Jsem s vámi,“ napsal později na svých sociálních sítích, čímž zřejmě reagoval na komentáře některých lídrů.

O důležitém kroku vpřed hovořil například premiér hostitelské země Boris Johnson. „Doufám, že budeme zpětně na COP26 v Glasgow pohlížet jako na začátek konce klimatické změny a já osobně budu dál neúnavně pracovat, abychom tohoto cíle dosáhli,“ prohlásil. Britský předseda COP26 Alok Sharma, jenž po hlasování neskrýval dojetí, schválenou dohodu označil za „pokrok v oblasti uhlí, aut, peněz a stromů“.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že dohoda udržela naživu cíle Pařížské dohody tím, že nám dala šanci omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia“. Svět ale podle ní ještě čeká mnoho těžké práce v boji s klimatickými změnami.

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která se stala jednou z nejvýraznějších tváří boje o klima, výsledek summitu kritizovala. Na svých sociálních napsala, že opravdová práce na záchraně klimatu se odehrává mimo zasedací sály. „Tady moje stručné shrnutí: Bla, bla, bla,“ uvedla osmnáctiletá aktivistka.

Není to poprvé, co těmito slovy reaguje na jednání politiků. „Už nás unavuje poslouchat jen ‚bla, bla, bla‘, naši lídři se jako lídři nechovají,“ prohlásila před měsícem během pochodu za ochranu klimatu Fridays for Future. Thunbergová, jež inspirovala rozsáhlé demonstrace a stávky za důslednější ochranu klimatu, také dodala, že se klimatičtí aktivisté nikdy nevzdají.

Hlas mladých

Velmi pesimisticky se k výsledkům summitu a finálnímu znění dohody vyjádřili další aktivisté z celého světa, podle nichž změny, na kterých se lídři v Glasgow dohodli, nestačí.

„Tyto prázdné sliby naše lidi před krizí neochrání,“ citovala stanice BBC 25letého bangladéšského aktivistu a člena hnutí Friday for Future Sohanura Rahmana. Na letošním klimatickém summitu byl podle něj poprvé slyšet hlas mladých lidí, s konečným výsledkem konference ale nesouhlasí. Rahman strávil v Glasgow dva týdny a doufal, že politická jednání přinesou dobré zprávy nejvíce postiženým komunitám, avšak podle vlastních slov z Glasgow odjíždí s pocitem bezmoci a zrady, píší britská média.

„Jeden krok vpřed, dva kroky zpět,“ říká o konferenci 23letý aktivista z Filipín Jon Bonifacio. Kompromis, na němž se země dohodly na poslední chvíli, je podle něj „zcela nespravedlivý“ pro země, které klimatické změny pociťují nejvíce.

„Krizi budeme i nadále dlouhodobě pociťovat,“ říká Bonifacio s tím, že za ochranu klimatu „nepřestane bojovat“. Vyzval k tomu i ostatní aktivisty. „I kdyby to byla dokonalá dohoda, stále je na občanech a aktivistech, aby dotlačili své vlády k akci,“ dodává.

„Tato konečná dohoda je malým krokem, ale ne skokem, který potřebujeme,“ uvedli zástupci kanadské pobočky ekologické organizace Sierra Club.

Organizace spojených národů (OSN), která summit pořádala, stanovila před začátkem konference v Glasgow tři hlavní kritéria, podle kterých chtěla hodnotit úspěch setkání. Šlo hlavně o snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2030 na polovinu, získání 100 miliard dolarů od bohatých zemí na pomoc těm chudším, a zajištění toho, aby polovina této částky pomáhala rozvíjejícím se zemím přizpůsobit se nejhorším dopadům změn klimatu.

„Ani jedno z těchto kritérií nebylo splněno,“ citovala agentura AP generálního tajemníka OSN, podle něhož země „mají základní stavební kameny pro další pokrok“.

Reklama

Doporučované