Hlavní obsah

Jeden mrtvý po střelbě v centru Vídně, pachatel je na útěku

Incident se měl odehrát v restauraci v centru Vídně.Video: Reuters

 

Reklama

Po střelbě v centru rakouské metropole je jeden mrtvý a jeden těžce zraněný. Střelec je na útěku a pátrá po něm policie. Motiv pachatele není jasný, teroristický čin ale policie vyloučila.

Článek

Jednoho mrtvého a jednoho těžce zraněného si dnes vyžádala střelba v centru Vídně. S odvoláním na policii i zdravotníky o tom informovaly veřejnoprávní stanice ORF a agentura APA. Střelec je na útěku a policisté po něm pátrají. Motiv jeho činu zatím není jasný. Policie nicméně vyloučila, že by šlo o teroristický čin. Naznačila, že se spíše jednalo o „cílený trestný čin“. Podle provozovatele restaurace, před kterou se střílelo, muži před tím společně obědvali. České ministerstvo zahraničí nemá v současnosti informace, že by mezi postiženými byli Češi.

„Kolem 13:30 byly nalezeny dvě osoby se střelnými zraněními v centru města v oblasti Lugecku,“ uvedla na Twitteru vídeňská policie. Lugeck je malé náměstíčko v blízkosti centrálního náměstí s katedrálou svatého Štěpána. „Nyní pokračuje pátrání. Bližší okolnosti jsou zatím nejasné,“ dodali policisté na sociální síti. Podle agentury APA se po střelci pátrá nejen v okolí místa činu, ale na území celého města. Podle některých médií, která se odvolávají na svědky, odjel z místa činu autem.

Policie už vyloučila, že by střelba byla teroristickým činem. „Mohlo by se jednat o cílený trestný čin,“ uvedla na Twitteru. Mluvčí vídeňské policie Daniel Fürst bulvárnímu listu Kronen Zeitung už dříve řekl, že nezúčastněným osobám nehrozí nyní žádné nebezpečí.

„Jsme v kontaktu s naším velvyslanectvím ve Vídni. V tuto chvíli nemáme žádné zprávy o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané,“ řekl ČTK Michal Bucháček z tiskového odboru Černínského paláce.

Server oe24 uvedl, že obě oběti byly zasaženy do hlavy a že zraněná osoba je v ohrožení života.

Ke střelbě došlo před známou restaurací Figlmüller. Podle jejího provozovatele Haralda Prochazky, který hovořil s online televizí Österreich, všichni tři muži před tragickou střelbou v podniku společně jedli a poté ji společně v klidu opustili. Svědek události, který hovořil s agenturou Reuters a představil se jí jako litevský novinář, řekl, že slyšel jednoho ze zúčastněných hovořit slovanským jazykem. Nedokázal ale určit jakým. Jiní svědci rakouským médiím řekli, že slyšeli pět až deset výstřelů.

Okolí místa činu bylo uzavřeno, hlídkují tam těžce ozbrojení policisté a nad lokalitou létá vrtulník.

Reklama

Doporučované