Hlavní obsah

Jeden mrtvý po vzpouře v sibiřské věznici, někteří vězni zmizeli

Foto: Profimedia.cz

Fotografie hořící věznice ve městě Angarsk.

Reklama

Mrtvé tělo jednoho z trestanců se v sobotu našlo v troskách věznice v Angarsku na jihu Sibiře. Ve čtvrtek tam propukla vzpoura vězňů a požár, který se hasičům podařilo zvládnout až po dvou dnech, uvedly ruské úřady.

Článek

Město Angarsk leží přibližně 4000 kilometrů na východ od Moskvy a asi 50 kilometrů severně od Irkutska a jezera Bajkal. Vzpoura v tamní věznici začala podle ruského nezávislého deníku Kommersant tím, že ve čtvrtek si asi dvě desítky vězňů pořezaly ruce kusy skla z bezpečnostních kamer a napadly jednoho z dozorců. Vše mělo proběhnout na protest proti tomu, že daný dozorce zmlátil jejich spoluvězně – údajně za neposlušnost. Vězeň měl podle regionální vězeňské správy bránit prohlídce cely a vyzývat ostatní k protiprávní činnosti.

Aktivisté ovšem namítají, že nedostatečná kontrola, která ve věznici panuje, dává dozorcům volnou ruku ohledně používání násilí, a situace tak mohla proběhnout jinak.

Ve věznici s maximální ostrahou toho dne vypukl také požár, který zasáhl plochu 30 000 metrů čtverečních. Škody jsou podle ombudsmana Irkutské oblasti Viktora Ignatěnka ohromné. Shořely dílny, učiliště, škola, kravín, vepřín a další hospodářské budovy. V ohni zahynulo velké množství zvířat. Fotografie a videa zachycující rozsáhlý oheň se dostaly i na sociální sítě.

BBC Russian také později zveřejnila sestřih videí, z nichž některá pocházejí od samotných vězňů a veřejnosti je zpřístupnili aktivisté za lidská práva. Roztřesené záběry doprovází většinou hlas jednoho z trestanců, který informuje o probíhající situaci a prosí o pomoc za všechny přítomné muže. Vězni byli v danou chvíli zabarikádovaní.

Podle Ignatěnka se do vzpoury zapojily celkem tři stovky vězňů, které po potlačení nepokojů rozvezli do dalších věznic v Irkutsku a Angarsku. Ochránce lidských práv Pavel Glušenko ale tvrdí, že tito vězni byli odvezeni neznámo kam.

Následujícího dne pak ostatní uvěznění na protest odmítli nastoupit a požadovali od vedení, aby objasnilo osud zmizelých spoluvězňů; obávali se totiž, že jsou někde surově biti v rámci odezvy na předešlé dění. Vedení věznice však místo vysvětlení nasadilo speciální komando.

Místní vězeňská správa o celkovém počtu obětí a zraněných dosud neinformovala. Z věznice byl ale podle informací ruské trestní služby odvezen do nemocnice jeden z dozorců, který byl zraněn. Během odklízení trosek byl pak v sobotu nalezen mrtvý vězeň, který zemřel na následky oběšení. Zřejmě se však nejednalo o sebevraždu.

„Vím o tom, že když začali odklízet trosky, našli tělo oběšence. Všechny příznaky svědčí o tom, že to nebyla sebevražda. Podle jedné hypotézy, která se nyní ověřuje, jej pověsili vězni za to, že spolupracoval s vedením věznice,“ řekl ombudsman Ignatěnko. Dodal, že šlo o asi jednatřicetiletého muže z Irkutské oblasti.

V nápravném zařízení IK-15 v Angarsku, kde si odpykávají trest recidivisté, nyní zůstává 835 lidí, uvádí list Kommersant. Věznice je podle aktivistů momentálně nepřístupná nezávislým pozorovatelům, advokátům, ale i vyšetřovatelům kvůli opatřením proti koronaviru, takže oficiální informace, které byly zveřejněny, nelze ověřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované