Hlavní obsah
Online

PES se zatím měnit nebude. Není na to čas, říká Blatný

Tisková konference vládyVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda po čtvrtečním zasedání omezila služební cesty: nově budou jen bez rodin. Zároveň umožnila lidem antigenní testování zdarma každé tři dny, dosud to bylo každý pátý den. Skiareály se zatím neotevřou. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se zatím také nebude měnit systém PES, teď na to podle něj není čas. Čeká se, až se sníží počty hospitalizovaných a jak se projeví britská mutace viru.

- „Ano, z lyžařského střediska na ARO není vidět, ale každý, kdo nedodržuje opatření, může přispět k tomu, že na ARO skončí sám, jeho blízcí nebo někdo neznámý, koho nakazí. Je to o odpovědnosti k druhým, o nesobeckosti,“ řekl dnes pro CNN Prima News prezident Miloš Zeman. Tvrdá opatření proti šíření koronaviru jsou podle něj správná.

- Ministr školství Robert Plaga (za ANO) popsal, jak budou na jaře vypadat maturity a závěrečné zkoušky. Konat se budou v obvyklých termínech, slohové práce z češtiny a cizího jazyka ale budou zrušeny, ústní zkoušky zůstanou povinné. Didaktické testy zůstanou zachovány, prodlouží se u nich časový limit.

  • Po rektorovi Univerzity Karlovy onemocněl covidem i jeho zástupce

    Nemocí covid-19 onemocněl po rektorovi Karlovy univerzity Tomáši Zimovi také jeden z prorektorů školy, historik Jan Royt, který Zimu zastupoval. Upozornil na to pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který vyzval k modlitbě za Karlovu univerzitu a oba její představitele. Royt je hospitalizován stejně jako Zima. „Řízením školy je pověřen prorektor Jan Škrha,“ řekl dnes Petr Podzimek z tiskového oddělení školy. Čtyřiapadesátiletý Tomáš Zima byl hospitalizován s dýchacími potížemi a od minulého týdne leží s onemocněním covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Minulý týden byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Zima v uplynulých měsících prosazoval názor, že neriziková většina lidí by si měla na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu, za což ho někteří odborníci kritizovali.

  • Podezření na britskou mutaci u 355 případů

    Podezření na britskou variantu bylo v Česku zaznamenáno u 355 případů, 13 z nich potvrdila takzvaná sekvenace, tedy podrobná genetická analýza viru. Odborníci nyní dělají analýzu asi další stovky vzorků. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se tato varianta nešíří v Česku plošně, jde o jednotlivé případy.

  • Když přejdeme na stupeň 4 PES?

    Z vyjádření ministra Jana Blatného plyne, že ačkoli už je Česko druhý týden bodově ve čtvrtém stupni, přechod z pátého stupně zatím vůbec není ve hře. Momentálně by bylo potřeba upravit celou tabulku PES, ale situace je především kvůli britské mutaci momentálně tak nejasná, že prozatím zůstane Česko ve stupni 5 a nebude se ani měnit PES, protože jak byly změny připravovány, neodpovídá současné situaci.

    „Je připravená nová varianta PES, která má změny ve stupni číslo 5. To jsme ale pozdrželi, protože zaváděla nějaké volnější prvky, a na to teď není čas, není možnost,“ řekl Blatný.

    Hlavní metou, která by mohla vést k rozvolnění, je úbytek počtu lidí v nemocnicích s covidem ze současných cca 6000 pacientů. „Jakmile dojde ke snížení počtu lidí v nemocnicích na 4000, pak bude tato nová varianta PES představena. Teď kvůli možným mutacím bude potřeba o těch parametrech hovořit,“ dodal ministr.

  • Havlíček: Toto není o šikaně, hrajeme o zdraví

    Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček komentoval přísnější dohled nad ubytovacími zařízeními takto: „Cílem je, aby lidé, kteří zvažovali cestu do rekreačního zařízení za jiným než pracovním pobytem, aby tak skutečně nečinili. Toto není o šikaně, to je o tom, že hrajeme o zdraví.“

  • Blatný: Musíme reagovat, aby už nebylo pozdě

    „V ČR neprobíhá komunitní plošné šíření britské varianty. Jedná se zatím o jednotlivé příklady. To ale znamená, že tady je a je potřeba na to reagovat. Kdyby probíhalo komunitní šíření, bylo by už pozdě. A předpokládá se, že ta rychlost je u britské varianty o 40 procent vyšší. Proto doporučujeme také nosit FFP2 respirátory v rizikových situacích,“ prohlásil ministr Blatný.

  • Maloobchod ani průmysl omezovat nechceme, řekl Havlíček

    „Cílem nebylo zvyšovat restrikce, je jich už tak velké množství. Podstatné je, aby to, co se odsouhlasilo, tak aby se ta opatření dodržovala. Na to jsme se soustředili po celou dobu dnešního jednání. Nebyla diskuze o tom jakýmkoliv způsobem utahovat šrouby, např. v průmyslu. Stejně tak nechceme další restrikce v oblasti maloobchodu,“ ujišťoval ministr průmyslu Karel Havlíček, že v tomto směru se zpřísňování nechystá.

  • Odkdy opatření platí?

    Nová opatření, na kterých se dnes vláda dohodla, začínají platit o půlnoci z pátku na sobotu.

  • Havlíček se omluvil vlekařům za falešné naděje

    „Skiareálům se musíme omluvit, protože je faktem, že v posledních dnech jsme u nich probudili určité očekávání,“ řekl ministr průmyslu Karel Havlíček. Situace se podle něj ale nevyvíjí dobře, takže vleky vláda pustit nehodlá, pro veřejnost zůstanou vleky a lanovky na neurčito zavřené.

    „V rámci skiareálů jsme definitivně uzavřeli vleky a lanovky nejen pro sjezdové lyžaře, ale i pro ty, kteří je využívali pro další sportovní vyžití,“ dodal Havlíček.

  • Blatný: Situace není dlouhodobě udržitelná

    Ministr zdravotnictví zopakoval, že na JIP je pořád kolem 1000 lidí a v nemocnicích 6000 pacientů s covidem, takže není možné v tuto chvíli uvolňovat. „Reprodukční číslo je kolem jedné a dává za pravdu tomu, že se brždění téměř zastavilo. Situace není dlouhodobě udržitelná. Je potřeba dosáhnout poklesu. Jakékoliv nové zhoršení situace by okamžitě vedlo k přetížení nemocnic, které jsou na hraně,“ řekl ministr.

  • Blatný: Kraje se dohodly na pomoci Praze a Jihočeskému kraji

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že se kraje dohodly na pomoci hlavnímu městu a Jihočeskému kraji. Dodají jim část svých vakcín od firmy Moderna, aby očkování mohlo pokračovat podle původního plánu.

  • Na antigenní testy zdarma nově jednou za tři dny místo pěti

    Na antigenní test si mohou lidé zdarma dojít nově jednou za tři dny. Dosud to bylo hrazené jednou za pět dnů.

    „V rámci jednání vlády jsme také schválili zkrácení doby mezi jednotlivými antigenním testy, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Z pěti dnů na tři. Je to kvůli pendlerům, aby se mohli nechat otestovat častěji. Navíc to má potenciál snižovat nálož viru v populaci.“

  • Rozvolnění přijde až při poklesu hospitalizovaných

    Další rozvolňování podle ministra zdravotnictví Jana Blatného může přijít až ve chvíli, kdy počet hospitalizovaných klesne pod únosnou míru. „Bude potřeba nyní snížit počet hospitalizovaných na hodnoty mezi třemi a čtyřmi tisíci,“ řekl Blatný.

  • Konec ubytování rodin na horách

    Vláda chce zabránit tomu, že se celé rodiny ubytovávají na horách a prezentují to jako služební cesty. Jak? Ubytovací služby mohou být poskytnuty pouze danému zájemci o ubytování a dotyčný se bude muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl nucen poskytnout služební cestu. A ubytovací služby budou muset tyto dokumenty uchovávat.

  • Hamáček: Zvažte návštěvy v rodinách, noste respirátory

    Vláda chce více omezit volný pohyb osob. Pobyt je omezený pouze do vlastních objektů, měli by tam být pouze lidé ze společné domácnosti. „Když už lidé musí někam vyrazit, povolujeme cesty do vlastních rekreačních objektů. Lidé by v nich měli současně pobývat jen ti z jedné domácnosti. Lidé by měli na nezbytnou míru omezit kontakty s jinými osobami. Návštěvy v rodinách by měli lidé skutečně zvážit. A pokud k tomu dojde, je vhodné, aby nosili respirátory,“ řekl Hamáček.

  • Proč vláda přistoupila ke zpřísnění opatření?

    Proč vláda přistoupila ke zpřísnění opatření? Vicepremiér Jan Hamáček to vysvětluje takto: „V těch minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Čísla klesala, ač ne tak rychle, jak jsme chtěli. A věřili jsme, že se blížíme k bodu, kdy začneme řešit uvolňování. Ale trend se zhoršil. Epidemie začíná stagnovat. Některá čísla začala růst. Nesmíme si dovolit situaci podcenit. Jsme v nejsložitější situaci z hlediska případného rozvoje epidemie a volných kapacit v nemocnicích. Vláda na ta čísla musí reagovat. Plus je tu ten fenomén britského viru, který je nevyzpytatelný.“

  • Jste frustrovaní ze zákazů? Vzpomeňte si na umírající v nemocnicích, vzkázal Zeman

    Prezident Miloš Zeman hájí avizované zpřísnění vládních opatřeních v boji proti koronaviru. Podle něj platí jinde v Evropě ještě přísnější režim. Lidem, kteří jsou z nynějších opatřeních už teď frustrovaní, Zeman vzkazuje, aby se šli podívat do nemocnic. Uvedl to pro CNN Prima News. „V celé řadě zemí EU i mimo EU platí často mnohem přísnější opatření než v ČR, a to kvůli zhoršené pandemické situaci. ČR není izolovaný ostrov, a proto se zpřísnění nevyhýbá i nám. Jestli někdo pociťuje frustraci kvůli opatřením, že nemůže cestovat nebo nakupovat, ať si vzpomene na nemocné, umírající v nemocnicích a na vyčerpané zdravotníky bojující o každý lidský život. Ano, z lyžařského střediska na ARO není vidět, ale každý, kdo nedodržuje opatření, může přispět k tomu, že na ARO skončí sám, jeho blízcí nebo někdo neznámý, koho nakazí. Je to o odpovědnosti k druhým, o nesobeckosti. Omezení jsou těžká pro každého, vláda je ale nenařizuje s radostí jako zvůli. Nic jiného k ochraně životů nezbývá,“ uvedl Zeman prostřednictvím svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka.

  • Hygienici: Za šířením covidu na Trutnovsku by mohla být britská mutace

    Krajští hygienici se zabývají možností, že za alarmující epidemickou situací na Trutnovsku by mohla být tzv. britská mutace koronaviru. Nákaza se tam šíří delší dobu nejrychleji ze všech regionů republiky. Trutnovská nemocnice je na hranici své kapacity. Nárůsty nemocných jsou plošné, napříč věkovými kategoriemi i prostředími. „Situace v celém okrese Trutnov je skutečně vážná. Snažíme se hledat příčiny těchto stále se držících vysokých denních počtů nových případů. Laboratoř FN Hradec Králové nám umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku,“ uvedl dnes ředitel hradecké KHS Ivan Kučera.

  • Podle průzkumu Libereckého kraje je dopad na ubytovatele drastický

    Podle průzkumu Libereckého kraje je dopad současných protikoronavirových opatření na ubytovatele a další podnikatele v cestovním ruchu drastický. Do ankety kraje se zapojilo 188 subjektů z kraje, z toho 134 ubytovatelů. Někteří z nich uvedli, že už nyní jsou rozhodnuti definitivně ukončit provoz. Skoro třetina ubytovatelů upozornila, že je schopna za současného omezení vydržet už jen měsíc nebo dva. Data sbíral kraj od 8. do 15. ledna, průzkum byl anonymní. Zapojili se hlavně ubytovatelé z Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Od malých až po ty, co mají i přes 100 lůžek. Žádný kompenzační program nečerpá asi třetina z nich. Problémy mají zejména majitelé menších penzionů a apartmánů. Tvrdí, že nemají prakticky žádnou šanci dosáhnout na kompenzační programy. „Ač máme 20 lůžek, jelikož jsou rozděleny do třech apartmánů, podporu nedostáváme. Podpora je nelogicky poskytována pro minimálně pět pokojů (apartmánů), tedy i pro deset lůžek rozdělených do dvoupokojových cimer,“ uvedl jeden z nich.

  • SÚKL: Po měsíci očkování je 198 podezření na nežádoucí reakce

    Za měsíc očkování vakcínami proti covidu-19 v Česku eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) 198 podezření na možné nežádoucí účinky vakcín. Nejčastěji se jednalo o horečku, únavu, reakci v místě vpichu, bolest hlavy, třes či pocit na omdlení. SÚKL upozorňuje, že se jedná o podezření a ne o prokázané nežádoucí účinky. Projevy, které lidé po podání vakcíny měli, nemusí s očkováním souviset. Zdravotníci už lidem podali zhruba 240 000 dávek vakcín. Většinou lidé hlásí očekávané potíže, které jsou popsány v oficiálních dokumentech k vakcínám. V 81 případech SÚKL zaznamenal celkové příznaky, tedy například horečku, třesavku, únavu a slabost nebo reakci v místě vpichu. Čtvrtina podezření se týká takových reakcí, jako je bolest hlavy, závrať, třes, pocit na omdlení, mdloba a mravenčení. Asi tři desítky hlášení, které SÚKL obdržel, popisují reakce ovlivňující svaly, klouby a kosti a zhruba stejný počet se týká reakcí majících vliv na trávicí soustavu, tedy například nevolnost, zvracení, průjem či obtížné polykání. Někteří pacienti měli vyrážku, dušnost, alergickou reakci nebo potíže, které by mohly souviset s ovlivněním cévního a kardiovaskulárního systému.

  • Největší problém covidu je, že se z něj stala politika, míní Vodráček

    Česko má před sebou volební rok, ale ten poslední nebyl kvůli koronaviru jen tak ledajaký. Jak si s ním poradil současný kabinet? A jaké výzvy ANO do voleb ještě čekají? Hostem Ptám se já byl předseda Poslanecké sněmovny a poslanec za ANO Radek Vondráček.

Reklama

Hlavní zprávy