Hlavní obsah

Jeden politický malér za druhým, ale žijeme déle

Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Jaké události přinesla středa s datem 12. září? Vybírala Martina Spěváčková.

Článek

Pamatujete si, jak aféry s diplomkami stály ministerská křesla během letošního léta hned dva politiky najednou? Jmenovitě Taťánu Malou a Petra Krčála? A přišlo vám, že něco podobného je možné jen v Česku? Omyl. Podobný problém řeší i ve Španělsku. Kvůli problematickému titulu ze soukromé madridské univerzity se musela poroučet ministryně zdravotnictví Carmen Montónová. Podle televizní stanice laSexta okopírovala část své diplomové práce. Akademický titul pak měla získat, aniž by navštěvovala přednášky nebo byla v kontaktu s profesory.

Politické problémy se nevyhnuly ani Kyrgyzstánu. Ten pořádá už třetí celosvětové hry nomádů. A zájem diváků je takový, že málem vyvolal diplomatický incident mezi pořadatelskou zemí a Tureckem. Dav lidí totiž zablokoval kolonu vozidel, v níž se na místo pokoušela dostat manželka tureckého prezidenta Emine Erdoganová. Šéf kyrgyzské bezpečnostní rady už slíbil, že ochranku za liknavost tvrdě potrestá. Kyrgyzský prezident přitom tvrdí, že soutěž má „obnovit duchovní energii“ Kyrgyzů a přispět k zachování míru a porozumění mezi národy. Tak to se jistě povedlo.

Svoji reputaci se snaží v těchto dnech zachránit i vietnamská metropole Hanoj. Tamní úřady vyzvaly obyvatele, aby v zájmu zlepšení pověsti města přestali konzumovat psí maso. To je pro mnohé Vietnamce delikatesa, která navíc podle jejich mínění údajně posiluje fyzickou výdrž. Informovala o tom agentura AP. Tak uvidíme, jakou výdrž při vymáhání zákazu předvedou úřady.

U politiky a nezdarů ještě zůstáváme. Zhruba 50 britských poslanců, kteří podporují odchod své země z Evropské unie, se podle stanice BBC radilo, jak a kdy by mohli dostat Theresu Mayovou z křesla premiérky. Podle britské veřejnoprávní stanice zaznívala mimo jiné slova jako „všichni, které znám, říkají, že musí jít“, „je katastrofální“ či „takhle to už nemůže pokračovat“. Informace o tom, že se část konzervativců snaží připravit Mayovou o premiérské křeslo, se objevují pravidelně. Otázka je, jestli se tenhle pokus týká jejího politického výkonu, nebo spíš jejího nedávného tanečního vystoupení v Africe.

A nebojte, dál pokračujeme raději dobrou zprávou. A sice, že lidé narození v České republice mají naději dožít se vyššího věku než průměrný obyvatel Evropy, a to pozor - o celý jeden rok. Češi se v průměru dožívají téměř 79 let, zatímco celoevropský průměr je necelých 78 let. Takže aspoň v něčem jsme na tom v Evropě lépe.

Reklama

Doporučované