Hlavní obsah

Jeden svět v Pardubicích uvede devět dokumentárních filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět uvede v Pardubicích od čtvrtku devět snímků. Třídenní akce se uskuteční v Divadle 29. V tiskové zprávě o tom informovala dramaturgyně festivalu Anna Hrabáčková.

Článek

Akce se původně měla uskutečnit na jaře, kvůli epidemii koronaviru ji ale pořadatelé přeložili na podzim, zároveň ji zkrátili na polovinu a zrušili doprovodný program. V březnu stihli uvést jen jednu filmovou předprojekci.

„Na jaře jsme chtěli s diváky 20. ročník pořádně oslavit. Pečlivě připravený program však nebylo možné uskutečnit kvůli koronavirové krizi. Týden před březnovým zahájením vláda zrušila všechny hromadné akce,“ uvedla Hrabáčková.

Původně byla podle ní naplánována projekce 18 snímků, vzhledem k epidemické situaci ale budou moci diváci zhlédnout jen devět filmů. Neuskuteční se ani debaty, doprovodný program a dopolední školní projekce.

Podle Hrabáčkové zvolil organizační tým prvotřídní tituly, které uspěly u diváků i porotců mezinárodních soutěží. Ve čtvrtek festival promítne filmy Ztracený domov, Země medu a Paní F. Jejich prostřednictvím se diváci podívají za lidmi na hranici Sýrie a Iráku, včelařkou do Makedonie a aktivistkou za ženská práva do Nigérie.

V pátek je na programu Město plné smogu o ovzduší v Číně, film Kolektiv o tragédii v bukurešťském hudebním klubu a dokument Čínský umělec v exilu.

V sobotu mohou lidé na film Autoportrét, který se zabývá tématem anorexie, nebo dokumentární snímek Zbytkové ženy, přiblížující osudy neprovdaných žen kolem třicítky. Posledním snímkem 20. ročníku festivalu bude dokument Pro Samu, v kterém novinářka zachycuje pro svoji dceru průběh syrského konfliktu.

Program s anotacemi filmů najdou lidé na stránkách festivalu. Vstupenky či permanentky jsou k dostání v pokladně Divadla 29.

Reklama

Doporučované