Hlavní obsah
Online

Lidé v kancelářích nemusí od úterý nosit roušky, pokud dodrží odstup

Tisková konference vládyVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo od dnešního rána 47 případů nákazy novým koronavirem. Od začátku epidemie tak byla nemoc covid-19 prokázána u 8527 lidí. Počet vyléčených stoupl o 165 na 5633, což je nejvýraznější nárůst od 24. dubna. Resort také upravil údaj o počtu úmrtí pacientů s koronavirem. Zatímco ráno jich evidoval 298, vpodvečer o jednoho méně.

- V Česku skončil nouzový stav. Celá řada omezení ale bude platit i dál. Patří mezi ně třeba kontroly na hranicích, zavřené restaurace anebo speciální režim na školách. Přehled opatření najdete zde.

- Vláda schválila program na podporu živnostníků COVID III i příspěvek na nájem podnikatelům. Rozhodla také, že režim na hranicích se uvolní od 26. května. Od úterý také nebudou muset nosit roušky zaměstnanci, kteří dělají v provozech s vysokou teplotou a lidé v kancelářích. Musí ale dodržet dvoumetrový odstup.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také v neděli:

  • Vládní programy na podporu ekonomiky by měly trvat do konce srpna

    Podpůrné programy COVID a Antivirus by měly platit do konce srpna. Záměr vyplývá z dnešního jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV). Rada zároveň vybídla vládu k poskytnutí rychlé likvidity, tedy k co nejrychlejšímu spuštění programů jako COVID III nebo COVID+. Dalším tématem bylo také možné snížení DPH v ubytovacích službách. ČTK to řekl člen rady Lukáš Kovanda.

  • ČR chce od 8. června zrušit testy při cestě z nerizikových zemí

    Česko chce od 8. června upustit od povinných testů na covid 19 u lidí vstupujících do země, pokud budou přicházet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. V současnosti by mezi nimi byly například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko, řekl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Seznam rizikových a nerizikových zemí se podle něj bude pravidelně aktualizovat.

  • Kompenzace zdravotnickým zařízením projedná Sněmovna příští týden

    Zákon, který má poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun, projedná Sněmovna příští týden ve stavu legislativní nouze. Po dnešním jednání vlády, která normu schválila, to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V návaznosti na zákon ministerstvo připraví takzvanou kompenzační vyhlášku, na jejímž základě budou peníze propláceny. Pomoct mají vyrovnat ztráty z omezení v době epidemie.

  • Na ošetřovné pro OSVČ vláda dnes vyčlenila 2,5 miliardy korun

    Na ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) dnes vláda z rozpočtu schválila vyčlenit 2,5 miliardy korun. O program je totiž větší zájem než kabinet původně očekával. Každý měsíc má zájem ošetřovné až 70 000 podnikatelů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Většina žádostí je podle něj již vyřízena.

  • Lidé v kancelářích nemusí od úterý nosit roušky

    Od úterý nebudou muset nosit roušky zaměstnanci, kteří dělají v provozech s vysokou teplotou a lidé v kancelářích. Musí ale dodržet dvoumetrový odstup. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Vláda nakoupí do zásob pomůcky za 3,7 miliardy korun

    Vláda prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Nákup rozdělí na dvě fáze. V první fázi správa nakoupí polovinu požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun. Pro druhou část vznikne takzvaný rezervační systém, skrze který bude možné u vybraných dodavatelů rezervovat materiál a předfinální produkt.

  • Provoz na pražském letišti v dubnu klesl o 99,6 procenta

    Provoz na pražském letišti se během dubna propadl kvůli koronavirové krizi na minimum. Letiště během měsíce odbavilo 5031 cestujících, což představuje meziroční pokles o 99,6 procent. O více než 90 procent se snížil i letový provoz na letišti. V květnu se začíná provoz pomalu oživovat, obnoveno bylo několik linek.

  • Neprůhledná záchrana Smartwings? „Čtyřhlavá“ operace mířící k fiasku

    Neshodnou se ministři ve vládě, rozdílné názory na fungování aerolinek Smartwings mají i jejich majitelé. Navíc chybí jasná data. To ze záchrany česko-čínských aerolinií číní netransparentní operaci. Více v článku Ondřeje Koutníka.

  • Žáci prvního stupně budou moci od 25. května docházet do škol

    Žáci prvního stupně základních škol budou moci od 25. května navštěvovat školu ve skupinách do 15 dětí. Schválila to na dnešním zasedání vláda. Ministr Robert Plaga (ANO) dříve uvedl, že by měla až do konce školního roku zůstat dominantní výuka na dálku, docházka tedy bude dobrovolná. Rodiče mohou své děti do skupin nahlásit do dnešní půlnoci.

  • Režim se na hranicích uvolní od 26. května

    OD 26. května se uvolní režim na hranicích. Kontrola bude namátková a možností překročení hranic bude na více přechodech. Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček.

  • Ministerstvo zdravotnictví přebere chytrou karanténu 25. května

    Ministerstvo zdravotnictví by mělo od 25. května převzít chytrou karanténu. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0, vyplývá z materiálu, který dnes projednává vláda. O tom, že by ministerstvo mělo celý projekt převzít pod sebe, hovořil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO).

  • Druhá vlna pandemie bude úplně jiná, varuje šéf lékařské komory

    Navýšené příjmy zdravotnictví je nyní třeba dostat k těm, na kterých celý systém stojí - ke zdravotníkům. Nesmí zůstat u potlesku, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

  • Stát přispěje 50 procenty na komerční nájmy

    Stát přispěje na nájem podnikatelům zasažených koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen. Program COVID nájemné schválila dnes vláda, uvedla Česká televize.

  • Nemocnice v České Lípě ukončila testování pro samoplátce

    Nemocnice s poliklinikou v České Lípě dnes ukončila testování na covid-19 pro samoplátce, prodělává na něm. Stanovená cena z předpisu ministerstva zdravotnictví nezohledňuje veškeré související náklady spojené s odběrem a laboratorním vyšetřením, pouze samotný laboratorní výkon. Odběry na základě žádanky vystavené lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí budou podle ní pokračovat.

  • Vláda schválila program COVID III

    Vláda schválila úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až 500 miliard korun. Podporu by tak mohlo získat až 150 000 podnikatelů.

  • Nemocnice v Ústí zavřela část JIP kvůli koronaviru

    Ústecká nemocnice uzavřela část jednotky intenzivní péče (JIP), neboť zjistila nový koronavirus u jednoho ze zaměstnanců. „Evidujeme zaměstnance z řad nelékařského personálu, u něhož byla při náhodném odběru zjištěna pozitivita na nový koronavirus SARS-CoV-2. Tento zaměstnanec neonemocněl Covidem-19, je asymptomatický. Přijali jsme ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje karanténní opatření, zajistili testování personálu a pacientů,“ řekla ČTK hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

  • Lidé mohou žádat o prověření, pokud ještě nedostali ošetřovné

    Zaměstnanci, kteří ani po více než měsíci stále nedostali ošetřovné, mohou požádat o prověření. Využít mohou nový elektronický formulář na webu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Úřad by se měl v příštích dvou pracovních dnech ozvat a sdělit, proč peníze nedorazily a jak se chyba napraví. Někteří lidé si stěžují na to, že nemají ještě ošetřovné za březen. Úřad uvádí, že nevyřídil jen ty případy, k nimž od firem nedostal podklady.

  • Průzkum: Polovina živnostníků přišla kvůli koronaviru o příjmy

    Polovina podnikatelů přišla kvůli opatřením proti šíření koronaviru o téměř veškeré příjmy a nemá z čeho platit nájmy. Pětina pak uvedla, že musela propouštět nebo omezovat spolupráce. Vyplynulo to z průzkumu, který mezi 600 živnostníky a malými a středními podniky různých odvětví, od kadeřnictví až po řemeslné služby, provedla v květnu společnost Reservio, zajišťující pro firmy rezervační systém. Peníze z programu ministerstva financí Pětadvacítka podle průzkumu získalo 56 procent živnostníků, u dalších programů byli dotázaní výrazně méně úspěšní.

  • Moravskoslezský kraj rozdal 12,2 milionu kusů ochranných pomůcek

    Moravskoslezský kraj dosud v souvislosti s koronavirovou pandemií rozdal téměř 12,2 milionu kusů ochranných pomůcek a dalších více než 150 000 litrů dezinfekce. Svépomocí zajistil zhruba pětinu potřebných věcí. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu kraje řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Reklama

Hlavní zprávy