Hlavní obsah

Jeden z aktérů krasobruslařského MeToo vrací úder. Požaduje miliony

Foto: Profimedia.cz

Didier Gailhaguet žádá po francouzském státu 300 tisíc eur.

Reklama

Když promluvila v únoru francouzská krasobruslařka Sarah Abitbolová o svém znásilnění v 15 letech, byla země v šoku. Lidé tehdy podepisovali petici za demisi muže, který aféru zvrhlého trenéra zametl pod koberec.

Článek

Bývalý šéf Francouzské federace ledních sportů (FFSG) Didier Gailhaguet se cítí jako obětní beránek sexuální aféry, která v únoru otřásla celou zemí. Muže, jenž rozsáhlé zneužívání dívek ve věku okolo 15 let kryl, vyzývala po zveřejnění svědectví k odchodu veřejnost i ministryně sportu Roxana Maracineanuová. Petici volající po jeho demisi podepsaly tisíce lidí.

Gailhaguet dlouho vzdoroval, nakonec ale přece jen odstoupil. Nyní se 66letý funkcionář rozhodl pro odvetu - ministerstvo sportu zažaloval o 300 000 eur (přes osm milionů korun). Polovinu částky požaduje jako náhradu za ušlý plat (mandát mu měl skončit až za 27 měsíců), druhou polovinu pak za morální újmu, kterou trpěl, vysvětlili agentuře AFP jeho právníci.

Dva týdny před Gailhaguetovou demisí obvinilo několik bývalých krasobruslařek své trenéry ze znásilnění a sexuálního obtěžování. V čele aféry byl Gilles Beyer, který znásilnil Sarah Abitbolovou v jejích 15 letech. Někdejší nadějná krasobruslařka o své traumatické zkušenosti napsala knihu „Tak dlouhé mlčení“.

Na svědectví Abitbolové ale reagovaly i další bývalé krasobruslařky – Sarah zjevně nebyla v této situaci sama. Beyera obvinila ze sexuálního zneužití i Helene Godardová, i ona byla v té době nezletilá. Další dvě dívky, Anne Bruneteauxová a Béatrice Dumurová pak obvinily jiného trenéra, Michela Lotze, ze zneužití v osmdesátých letech, kdy jim bylo pouhých 13 let.

Gailhaguet věděl o Beyerových zločinech už od roku 2000, přesto ale nechával zvrhlého trenéra ve funkci. Funkcionářovi advokáti ale mají jiný názor a tvrdí, že poškozeným byl naopak jejich klient: „Ministerstvo sportu odmítá přijmout odpovědnost za to, že z Didiera Gailhagueta udělalo obětního beránka této aféry,“ tvrdí.

Skandál v Salt Lake City

Gailhaguet, který v minulosti trénoval i francouzskou krasobruslařskou hvězdu Suryu Bonalyovou, je kontroverzní postavou i na mezinárodním poli. Právě on se stal ústřední postavou skandálu na olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002.

Rozhodčí tehdy v soutěži párů překvapivě přiřkli vítězství ruské dvojici, přestože byla většina expertů přesvědčena o tom, že zlato měl vyhrát kanadský pár. Francouzská zástupkyně v porotě Marie-Reine Le Gougneová se posléze přiznala, že sportovcům dala neodpovídající známky po nátlaku Gailhagueta, tehdejšího šéfa FFSG. Její stanovisko podpořilo i několik dalších rozhodčí z různých evropských zemí a také Gailhaguetův řidič, který byl svědkem přímého ovlivňování.

Mezinárodní svaz krasobruslení poté Gailhagueta na tři roky vyloučil ze všech svých soutěží. Funkcionář sice poté rezignoval na svou funkci ve francouzské federaci, o tři roky později se ale do jejího čela opět vrátil.

Funkcionář je stále také členem francouzského olympijského výboru, což je další placená funkce. I když mu vedení výboru v posledních týdnech decentně naznačovalo, že by měl odejít, Gailhaguet to odmítl. Jak informoval deník Le Monde, v polovině dubna se kvůli jeho případu sešla etická komise výboru, která konstatovala, že funkcionář sice poškozuje svým chováním pověst sportu, odvolat ho ale podle regulí nemůže.

Reklama

Doporučované