Hlavní obsah

Jeden z Čechů zadržených v Brazílii propuštěn, další půjdou domů v řádu dnů

Podnikatel Oldřich Lahoda obviněný v Brazílii je propuštěn.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Obviněný podnikatel Oldřich Lahoda je na svobodě, brazilská policie ho neshledala vinným. Ministerstvo zahraničí pro Seznam Zprávy uvedlo, že další dva zadržení budou pravděpodobně propuštěni v řádu dnů. Není ale jasné, zda-li nebudou vyšetřováni na svobodě.

Článek

Brazilská policie propustila ostravského podnikatele Lahodu. Zadržela jej v souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz a údajných machinací s nemovitostmi.

„Ministerstvo zahraničních věcí může prozatím potvrdit, že byl včera z vazby propuštěn jeden ze zadržených Čechů v Brazílii. Podle našich informací by mělo dojít i k propuštění druhého z trojice Čechů, který má již soudní příkaz k propuštění,” odpověděla na dotaz Seznam Zpráv Irena Valentová z tiskového oddělení úřadu. Ověřuje, zda budou občané obviněni a stíháni na svobodě. „Co se týká třetího z trojice Čechů, očekáváme, že by měl být propuštěn z vazby na svobodu v řádu dnů," doplnila.

Propuštění obchodníka s drahými kameny a nemovitostmi v pátek ČTK potvrdil také podnikatelův syn Filip Lahoda. Jeho otec řekl serveru iDNES.cz, že původ peněz prokázal.

„Z ničeho mě neobvinili, původ peněz jsem prokázal,“ uvedl pro server. Domnívá se, že podnět přišel brazilské policii od někoho z jeho konkurentů v Česku. „Vše budu řešit na místě se svými právníky a zřejmě podám několik trestních oznámení,“ sdělil. Zatím ale neupřesnil na koho.

„Mého otce propustili v noci. Tamní policii zajímal především původ jeho majetku a ten byl z české strany okamžitě prokázán. Nebyl tedy žádný důvod mého otce držet. Přestože nám bylo řečeno už před téměř dvěma dny, že bude každou chvíli propuštěn, trvalo to víc než 40 hodin. Všechna ostatní obvinění byla falešná. Otec je v pořádku, ve vězení se k němu chovali slušně," řekl ČTK Filip Lahoda.

Jeho otec obchoduje s drahými kameny a nemovitostmi. Policisté v Česku na Lahodovo jméno narazili zejména v souvislosti s kontroverzními městskými zakázkami a ovlivňováním politiků v Ostravě v kauze ostravského lobbisty Martina Dědice.

V této kauze obviněn nebyl, figuroval jako svědek. Krajský soud v Ostravě nyní řeší případ lobbisty Dědice, který podle obžaloby manipuloval s některými ostravskými zakázkami. V jiné větvi, v souvislosti s daňovými úniky, už bylo obviněno více než 20 dalších lidí.

Lahodu a další dva Čechy brazilské úřady zatkly 5. října. Filip Lahoda pro ČTK uvedl, že jeho otec v Brazílii podniká dlouhodobě, a to stejně jako v Česku v realitní oblasti. Konkrétně jde o koupi a výstavbu nemovitostí a jejich následné pronajímání.

Reklama

Související témata:

Doporučované