Hlavní obsah

Jeden z hlavních odpůrců obchodu se slonovinou byl zavražděn v Keni. Boji proti pytlákům zasvětil celý život

Esmond Martin byl v neděli zavražděn v NairobiVideo: Reuters

 

Reklama

V neděli byl ve svém domě v hlavním keňském městě Nairobi nalezen mrtvý přední bojovník proti obchodování se slonovinou Esmond Martin. Pětasedmdesátiletý Martin zemřel v důsledku bodných ran. Většinu svého života věnoval ochraně slonů a nosorožců ohrožených pytláctvím.

Článek

Neznámý pachatel zavraždil v neděli odpoledne pětasedmdesátiletého Esmonda Martina. Ten patřil mezi hlavní postavy boje proti celosvětovému obchodu se slonovinou. Několik desítek let působil v Keni, kde se snažil vést vyšetřování a sbírat materiály proti pytlákům a obchodníkům se slonovinou. Díky důkazům, které získal, došlo v loňském roce v Číně k úplnému zákazu obchodu se slonovinou, ačkoliv ten tu byl do té doby legální. Od roku 2021 se k zákazu zavázal i Hongkong.

Martin se zabýval především poptávkou asijských trhů po zboží vyrobeném ze slonoviny. To je populární například v Číně, Vietnamu a Laosu. V minulosti Martin pracoval například pro OSN a mnoho let strávil i nebezpečnou prací v utajení ve snaze získat dostatek důkazů proti překupníkům na černém trhu. Pytláctví již vyhubilo nosorožce bílé severní, kterých zbývají na celém světě pouze tři jedinci, a v mnoha zemích i drtivou většinu slonů. Ceny slonoviny díky jejímu zákazu v Číně klesají i v okolních zemích, jako jsou Vietnam nebo Laos, kde je ovšem slonovina přesto rok od roku žádanější. Celkový objem trhu se slonovinou tak navzdory snahám o jeho omezení dále roste.

Mezinárodní obchod se slonovinou je zakázán od roku 1990. Navzdory tomu například Velká Británie patří mezi největší vývozce takzvané „legální slonoviny” na světě. Prodávat se tu tak mohou „starožitnosti” vyřezané před rokem 1947, nebo věci vyrobené před rokem 1990, které mají úřední certifikát. V letošním roce by ovšem i zde mohlo dojít k zákazu prodeje tohoto zboží, a to díky dlouhodobému tlaku, kterému je vláda, kvůli nedostatečné ochraně divoce žijících zvířat, vystavena. Odhaduje se, že kvůli pytlákům zemřelo za posledních deset let přes sto tisíc slonů a téměř dvě stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované