Hlavní obsah

Spiknul se proti mně velkokapitál. Patřil k padesáti nejbohatším Čechům, teď stojí před soudem

Vladimír Stehlík u soudu.

 

Reklama

Vladimír Stehlík byl sice amnestován Klausem, ale chce, aby případ krachu slavné Poldi rozhodl soud.

Článek

Mluvilo se o něm jako o jednom z kapitánů českého průmyslu a podle médií byl jedním z padesáti nejbohatších Čechů. Vladimír Stehlík, bývalý majitel oceláren Poldi Kladno a jedna z nejznámějších podnikatelských tváří 90. let, stojí kvůli obžalobě z vytunelování kdysi slavného podniku před soudem.

Je obžalován mimo jiné z toho, že z Poldi vyváděl peníze do jiných svých firem. Proto se v souvislosti s krachem podniku mluví o tunelování.

Proces, u něhož se nyní hájí (jak můžete vidět ve videoreportáži), se konat nemusel. Na Stehlíkův případ se totiž vztahuje novoroční amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013. Nyní třiasedmdesátiletý muž však na projednání svého případu před soudem trval. Říká, že chce od soudu slyšet, zda je skutečně vinen.

Vyšetřování jeho kauzy přitom trvalo deset let. Stíhání pak ale muselo být ze zdravotních důvodů přerušeno, protože někdejší majitel Poldi trpěl například depresemi.

Při pondělním soudním jednání soudu četl několikastránkové prohlášení shrnující jeho pohled na osud kladenských hutí. Když dočetl pátou stránku, vrátil se omylem na čtvrtou a soudkyně ho musela upozornit, že předčítá znovu to samé.

Vladimír Stehlík se svou firmou Bohemia Art koupil Poldi Kladno od státu v roce 1993. O necelé tři roky později už se mluvilo o tom, že firma má velké potíže. Stehlík tehdy poslal osm tisíc svých zaměstnanců demonstrovat na Václavské náměstí. Na konci roku 1997 pak skončil i se svým synem Marko Stehlíkem ve vazbě. Byl tam čtyři měsíce.

Rozsudek ve Stehlíkově případu může padnout už tento týden, ale není jasné, zda soud stihne vyslechnout všechny svědky. I pokud by soud Stehlíkovu vinu uznal, nemůže kvůli amnestii uložit žádný trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované