Hlavní obsah

Jeden z nejdražších rumů najdete i v Česku. Zrál přes 50 let

Podívejte se na nejdražší rumy světa.Video: Jan Marek, Sofie Krýžová

 

Reklama

Nejdražší rumy světa spojuje především stáří, kvalita i limitované množství kusů. Taková lahev vyjde na tisíce dolarů.

Článek

Nejdražší rumy světa mají jednu základní složku: kvalitu. Za lahev kvalitního rumu jsou lidé ochotní zaplatit desetitisíce dolarů. Peněžní hodnota alkoholu se odvíjí od počtu vyrobených kusů, originálního designu jejich lahve, ale také počtu let, které strávil v sudu či ve sklepě.

Se stářím nápoje často stoupá nejen kvalita chuti, ale i cena, takže se některé lahve možná vyplatí nevypít. Jaké rumy zařadil server Ventured mezi pět nejdražších na světě?

Nejvíce by lidé zaplatili za lahev jamajského rumu J. Wray & Nephew. Cena jedné lahve činí 54 000 dolarů. V roce 2007 byly k dispozici ještě čtyři lahve, nyní už zbývají jen tři.

Rum lahvovali před více než 70 lety. Vyrobila ho restaurace The Shakespeare Tavern na Jamajce. Tu si v roce 1825 otevřel John Wray, kterému časem s podnikáním začal pomáhat i jeho synovec a restaurace se brzy stala nejúspěšnějším podnikem v kolonii. Od jména strýce a jeho synovce je také odvozen název rumu.

Legacy by Angostura je směsí sedmi nejuznávanějších rumů na planetě a také druhým nejdražším rumem světa. Každý z rumů zrál nejméně 17 let. Jde o jedinečnou směs chutí, včetně tropického ovoce, hřebíčku, vanilky, medu, ořechů a sušeného ovoce. „Věříme, že jsme dosáhli něčeho jedinečného a nepřekonatelného,“ uvedl na webu výrobce rumu Angostura House, odborník na destiláty John Georges.

Alkohol byl vyroben ke příležitosti 50. výročí nezávislosti Trinidadu, a proto existuje jen 50 lahví. Ty jsou vyrobeny z křišťálu a uzavřeny stříbrnou zátkou. Jedna lahev Legacy by Angostura vyjde na 25 000 dolarů.

Třetím nejstarším rumem je Harewood Dark 1780. Je doposud nejstarším známým rumem a jeho cena je 12 700 dolarů. Předpokládá se, že ho vyrobili na Barbadosu. Podařilo se ho objevit až v roce 2011 ve sklepě hraběte z Harewoodu v britském Leedsu. Nacházelo se zde 59 lahví zapomenutého alkoholu, který byl do Británie dovezen počátkem 19. století. 28 z nich bylo naplněno tmavým rumem, zbytek světlým.

Čtvrtým nejdražším a zároveň nejmladším z pětice je rum Appleton Estate. Rum zrál přes půl století v dubových sudech, což jeho hodnotu dostalo na 6650 dolarů. Je dokonce dostupný i v Česku, protože ho vlastní i Havana Restaurant v Brně-Líšni.

Historie pátého nejdražšího rumu sahá mezi roky 1670 a 1970, kdy ještě britští námořníci dostávali denní dávku rumu. Když tradice před 50 lety skončila, královské námořnictvo dalo do aukce 1000 lahví svého rumu. Na světě už je jen poslední z nich, která má velkou sentimentální hodnotu a vyjde na 3000 dolarů.

Reklama

Doporučované