Hlavní obsah

Jeden z nejnáročnějších sportů vůbec. Enduro prověří výdrž jezdce i stroje

Motocyklový sport přitahuje stále více diváků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Motorkářská sezona už začala a v Česku patří k jedné stopě neodmyslitelně závody terénních motocyklů. Trať plná testů a přejezdů. O čem je velmi oblíbená disciplína enduro?

Článek

„Jde o odnož terénního závodění na motocyklech, která byla koncipovaná jako zkouška výdrže jezdce a motocyklu,“ přibližuje Jiří Kučera, předseda divize Enduro z Českomoravské asociace motocyklového sportu.

Trať jako taková se skládá z testů a přejezdů. „Jezdec je v podstatě celý den za řídítky svého terénního speciálu a absolvuje předem vytyčenou trať. Závodník na to má určitý časový limit, který by měl prověřit jeho schopnosti – rychlost a zručnost. Pokud je to možné, tak se jede za normálního silničního provozu a v rámci okruhů jsou vytyčeny minimálně dva speciální testy, kde se měří čas a kde se rozhoduje o výsledku jezdce na uzavřené trati,“ vysvětluje Kučera.

Tento velmi náročný sport má zajímavé tratě například v lese. „Strom vám ale neuhne, proto se dbá hodně na bezpečnost. Jezdci jsou dost chráněni kolenními ortézami, bederními a hrudními chrániči. Odpovídá tomu i vývoj všech bezpečnostních prvků včetně helmy a brýlí,“ říká Kučera.

Jde skutečně o jeden z fyzicky nejnáročnějších sportů, kdy se zapojují všechny svaly. Může ho dělat kdokoliv? Kdo se na našich šampionátech nejvíce proslavil a komu se nejvíc daří letos? To prozradil předseda divize Enduro z Českomoravské asociace motocyklového sportu Jiří Kučera ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované