Hlavní obsah

Jeden z nejsilnějších letošních hurikánů udeřil na jih Louisiany

Hurikán Laura dosáhl čtvrtého stupně a udeřil na jihovýchod Louisiany.Video: AP

 

Reklama

Hurikán čtvrtého stupně Laura zasáhl jih státu Louisiana. Laura je jeden z nejsilnějších hurikánů, který letos zasahuje území Spojených států, a očekává se, že napáchá masivní škody.

Článek

Louisianu a také sousední Texas už bičuje vichr a déšť, desítky tisíc lidí jsou bez proudu, oznámila agentura AP. Podle stanice CNN Laura udeřila na pevninu v blízkosti jiholouisianského města Cameronu, kde měla rychlost větru přesahovat 240 kilometrů za hodinu. Podle CNN je aktuálně bez proudu v obou zmiňovaných státech na 285 tisíc lidí.

Hurikán se dnes dopoledne nacházel asi 50 kilometrů od louisianského Lake Charles, které má přes 70 000 obyvatel, a 60 kilometrů od texaského Port Arthuru asi s 50 000 obyvateli. Dále se přesouvá směrem k severu. Očekává se, že v pátek bude postupovat dále přes Louisianu přes Arkansas a Mississippi a do soboty zasáhne státy na pobřeží Atlantiku. Na ostrově Hispaniola, o který se dělí Haiti a Dominikánská republika, Laura před přesunem nad jižní část USA zabila 23 lidí a způsobila rozsáhlé záplavy.

Podle úřadů nebude možné zjistit rozsah škod až do úsvitu, kdy začnou pátrací a záchranné práce. Hurikán dorazil v době přílivu, energii podle amerických meteorologů čerpal z vysokých teplot v Mexickém zálivu. „Vypadá to, že tento hurikán je opravdu bestie, což není to, co chcete vědět, když mu stojíte v cestě,“ cituje The Guardian odborníka na hurikány z univerzity v Miami Briana McNoldyho.

Úřady uvedly, že nejméně 150 lidí v pobřežní oblasti Cameron Parish odmítlo uposlechnout výzvy k evakuaci a rozhodlo se bouři přečkat ve svých domovech nebo obytných vozech. „Je to velmi smutná situace,“ řekla The Guardian Ashley Bullerová, která v oblasti řídila evakuaci obyvatelstva. „Udělali jsme vše, co jsme mohli, abychom jim vysvětlili důvody k odchodu,“ dodala Bullerová.

Televize NBC News informovala o obyvatelích města Lake Charles, kteří odmítli opustit své domovy a nyní marně volají o pomoc. Záchranáři se k nim nemohou dostat.

Zástupce místní policie Tony Guillory řekl, že doufá, že bude možné lidi v ohrožení evakuovat ještě během dneška. Kvůli troskám na silnicích, zpřetrhanému elektrickému vedení a záplavám by ale jejich záchrana mohla trvat i déle. Někteří obyvatelé města Lake Charles, kteří se odmítli evakuovat, podle NBC volají o pomoc, uprostřed hurikánu k nim nemohou ani záchranáři. Okres Cameron by přitom podle předpovědí měla zcela zalít mořská voda.

Hurikán čtvrtého stupně může podle CNN způsobit, že široké oblasti budou neobyvatelné celé týdny nebo měsíce a po stejně dlouhou dobu nebude v oblasti elektřina. To by znamenalo další velký problém pro vládu, která se aktuálně potýká s pandemií koronaviru. Některé části Louisiany, které musely úřady evakuovat, totiž vykazovaly vysoká čísla počtu případů nákazy.

Texaský guvernér Greg Abbott a jeho protějšek z Louisiany John Bel Edwards se obávali, že i přes katastrofické předpovědi si velká část obyvatelstva neuvědomuje skutečnou závažnost situace, přestože úřady nařídily povinnou evakuaci více než 500 000 obyvatel pobřeží.

Reklama

Související témata:

Doporučované