Hlavní obsah

Jeden z nejstarších stromů v Porubě se změní na broukoviště

Foto: Getty Images

Ostrava.

Reklama

Jeden z nejstarších stromů v ostravské městské části Poruba se promění v broukoviště. Suchou lípu se sice již nepodařilo zachránit, ale alespoň bude mít nové využití.

Článek

Mrtvého dřeva, které má význam pro ohrožený dřevní hmyz, je totiž v přírodě a především v městském prostředí nedostatek, řekl ČTK mluvčí radnice Martin Otipka.

Lípa v předminulém století bývala součástí aleje lemující cestu z Poruby do Klimkovic, v katastrální mapě byla zakreslena už v roce 1836. „Do dnešní doby z ní zůstaly zachovány pouze čtyři stromy u kostela. Ten nejblíže radnice bohužel umřel, ovšem ve spolupráci s odborníky dostane nový život,“ uvedl Otipka.

Připomněl, že přestože se lípy dožívají i stovek let, porubské stromy mají dlouhodobě špatný zdravotní stav. „Poruba se je snažila zachránit. Intenzivně se na tom pracuje od roku 2013. O dva roky později byly stromy ošetřeny zdravotním a bezpečnostním ořezem a bylo odstraněno nevhodné oplechování dutin. V roce 2016 se odborníci z brněnské Mendelovy univerzity snažili vlít lipám metodou makroinjektáže výživu, aby se zlepšila jejich vitalita,“ řekl mluvčí. Stav se ale nakonec podařilo vylepšit jen u tří stromů.

„Nejhůře je na tom lípa, která stojí na Klimkovické ulici nejníže. Přes všechnu péči loni odborníci konstatovali, že lípa je mrtvá, a bylo vydáno rozhodnutí o povolení skácení dřeviny,“ doplnil Otipka. Radnice se ale nakonec rozhodla, že strom na místě ponechá.

„Ačkoliv je naší prioritou starost o provozní bezpečnost stromů, respektive bezpečnost lidí, kteří Klimkovickou ulicí procházejí, navrhujeme zachování torza. Ono takzvané mrtvé dřevo se tak totiž nyní stane biotopem pro mnoho druhů živočichů, hub nebo rostlin,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk (ANO).

Obvod původně zvažoval, že strom přemístí do nedalekého Zámeckého parku, kde ho nechá samovolně rozpadnout. Po poradě s odborníky se ale rozhodl, že v celé výšce zůstane na původním místě.

Reklama

Doporučované