Hlavní obsah

Jeden z největších zaměstnavatelů severu Čech obnovil výrobu a shání lidi

Foto: Seznam Zprávy

Firma očekává, že větší část zaměstnanců se v týdnu vrátí do práce.

Reklama

Jeden z největších zaměstnavatelů Libereckého kraje, výrobce klimatizací do automobilů, firma Denso, v pondělí opět rozjela výrobu. Kvůli výpadku polských pracovníků také shání nové lidi.

Článek

S omezováním výroby začala firma Denso, která zaměstnává bezmála tři tisíce lidí, už na konci března. Od 20. dubna společnost stroje zcela zastavila. Nyní se linky znovu rozjely a firma dokonce hledá nové lidi.

„Po týdnu omezení přítomnosti pracovníků na nejnižší možnou úroveň se opět trochu více vracíme k ‚normálnímu fungování‘. V týdnu začínajícím 27. dubna předpokládáme postupný rozběh výrobních linek podle požadavků zákazníků, očekáváme 20–25 % běžného objemu výroby,“ oznámilo v pondělí Denso na svém webu.

„Zaměstnanci, jejichž přítomnost na pracovišti nebude nezbytně nutná, budou pokračovat v režimu odstávek, nicméně očekáváme, že větší část zaměstnanců se již v nadcházejícím týdnu vrátí do práce,“ stojí v prohlášení.

Škoda spustila dominový efekt.

Firma navíc opět začala shánět lidi do výroby. Leták, který zveřejnila na svém facebookovém profilu, nabízí odměnu 120 korun na hodinu nebo obědy za 35 korun. Denso se totiž, podobně jako řada dalších příhraničních firem, potýká s masivním výpadkem pracovníků z Polska. Podnik musel omezit výrobu už kvůli uzavření hranic s Polskem, kdy Denso přišlo o stovky polských zaměstnanců, kteří neměli možnost dostat se do práce.

Postupně objem výroby i kvůli úbytku zakázek klesl zhruba na pětinu. Pracovníci, kteří museli zůstat doma, mohli čerpat dovolenou za rok 2019 nebo zůstat doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele. V takovém případě dostanou v první den 66 procent průměrné mzdy a v dalších dnech 74 procent.

Autobyznys zasahuje do dalších oblastí.

Stroje se ale před časem zastavily také například v Benteleru nebo ve firmě Grupo Antolin. Výrobu přerušila i liberecká Magna, kde produkují nárazníky a další plastové díly pro automobily. S pondělním obnovením výroby ve Škodě Auto i tady postupně výrobní linky znovu rozjíždějí.

Denso Manufacturing je největším zaměstnavatelem v Průmyslové zóně Liberec-Jih. Největšími odběrateli jsou automobilky skupiny Volkswagen, Ford, BMW, Suzuki nebo kolínská automobilka TPCA, ale také Mercedes-Benz nebo třeba Lamborghini. Ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2019, uskutečnila firma s 2 800 zaměstnanci zakázky za více než 12 miliard korun a její hospodaření skončilo ztrátou 219 milionů korun.

Japonská matka liberecké společnosti je druhým největším světovým dodavatelem komponent pro automobilový průmysl a lídrem ve vývoji pokročilých systémů a komponent. Společnost s více než šedesátiletou tradicí je specialistou v oblasti návrhu a výroby jednotlivých dílů systémů vozu – od systémů řízení motoru, klimatizace a systémů avioniky až po součástky pro hybridní vozidla či bezpečnostní elektronické systémy. Společnost Denso zaměstnává 120 000 lidí ve 32 zemích světa.

Reklama

Doporučované