Hlavní obsah

Jeden z předních generálů české armády je před soudem

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brigádní generál je spolu s třemi státními exmanažery obžalován kvůli prodeji nepotřebného armádního majetku.

Článek

Městský soud v Praze zahájil proces, v němž mezi obžalovanými sedí jeden z kdysi nejvýše postavených generálů české armády a skupina bývalých významných státních manažerů.

Brigádní generál Vladimír Halenka se podle obžaloby podílel na nevýhodném prodeji vyřazeného armádního majetku, za čin, z něhož je obžalován, je trestní sazba až dvanáct let vězení.

Spolu s brigádním generálem jsou na lavici obžalovaných další tři někdejší státní manažeři. Konkrétně jde o exšéfa Agentury pro nakládání s veřejným majetkem Josefa Lachmana, jeho zástupce Romana Pavlíka a bývalého šéfa Vojenských opraváren Adolfa Vermiřovského.

Všichni obžalovaní vinu popírají. Kauzu pokládají za vykonstruovanou. Generál Halenka se hájí mimo jiné tím, že cenu prodávaného nepotřebného majetku nemohl vůbec ovlivnit.

V kauze jde o obchody, které se podle obžaloby odehrály před pěti až osmi lety. Obžalovaní podle výsledků policejního vyšetřování vyřazovali funkční, mimořádně lukrativní armádní vybavení a pod cenou ho prodávali soukromé firmě Excalibur Army patřící do skupiny zbrojního magnáta Jaroslava Strnada.

Konkrétně šlo o prodej motorů do bojových vozidel pěchoty. Škodu, která vznikla státu, vyčíslili žalobci na minimálně deset milionů korun.

Jeden obchod obžalovaní uskutečnili, druhý zastavil tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Soud v první den jednání začal vyslýchat svědky. Jejich celkový počet v kauze je vysoký, a tak může ovlivnit délku procesu - ten je zatím naplánován do listopadu.

Reklama

Doporučované