Hlavní obsah

Jeden z prvních vězňů propuštěných po Trumpově reformě je obviněný z vraždy

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump podpořil novelu zahrnující amnestii pro některé vězně.

Reklama

Ve vězení byl od roku 2004. V únoru ho pustili na základě reformy známé jako First Step Act. Teď je obviněný z vraždy.

Článek

Američan Joel Francisco trávil až do letošního února 14 let ve vězení za obchodování s drogami. V únoru se dočkal propuštění na základě novely trestního zákona, kterou mimo jiné podporoval americký prezident Donald Trump. Francisca ale po půl roce na svobodě opět zadržela policie. Podle informací CNN je obviněný z toho, že v říjnu ubodal šestačtyřicetiletého muže.

Sám Francisco přitom ve své žádosti o propuštění napsal, že navzdory své minulosti šéfa gangu vykonal za mřížemi „značné úsilí o rehabilitaci po propuštění“, oprostil se od svých dřívějších kontaktů a „rozhodl se oddat životu dbalému zákonů“.

Jeho propuštění přitom už v únoru překvapilo policisty v městě Providence, ze kterého Francisco pocházel. Byl pro ně známá firma, kterému žalobci přezdívali „korunní princ“ latinskoamerických gangů. Poprvé ho obvinili z napadení s úmyslem zabít už v devatenácti letech. A v roce 2004 ho zadrželi za prodej cracku.

„Doufám, že se napravil. Ale vzhledem k tomu, jak ho znám, mám vážné pochybnosti,“ řekl v únoru k jeho propuštění policista Thomas Verdi listu Providence Journal. „Má sklon k násilí,“ dodal tehdy.

Franciscův případ tak vyvolává otázky a nové obavy odpůrců novely, která mimo jiné upravuje trestní sazby za různé druhy drog nebo v zákoně „třikrát a dost“ mění doživotní trest na 25 let.

„Případ je nepříjemný, ale není pro mě překvapením,“ řekl CNN republikánský senátor Tom Cotton, který byl jeden z největších kritiků novely. „Propuštění násilných zločinců z vězení na základě First Step Act vedlo k dalším zločinům a k více obětem.“

„Nemůžete si vybrat jeden zločin, abyste rozpoutali diskuzi o tom, jestli by se systém měl nebo neměl reformovat,“ řekla CNN republikánka a členka soudní komise Karen Bassová.

Novela známá pod názvem First Step Act má kromě amnestie tisíců vězňů zajistit i lepší hygienické podmínky pro ženy nebo možnost retrospektivně aplikovat zákon o spravedlivém odsouzení. Vešla v platnost na konci minulého roku.

„Kongres právě schválil novelu trestního zákona známou jako #FirstStepAct. Gratuluji! Tohle je pro všechny skvělý úspěch bipartismu. Když obě strany pracují společně, můžeme udržovat naši zemi bezpečnější. Skvělá věc pro USA!“ napsal tehdy na svůj Twitter.

Novelu zákona nadále podporuje například i synovec ubodaného muže Jay Chattelle. Ten v rozhovoru řekl, že Franciscovi nepřeje nic zlého, chtěl by jen odpovědi na své otázky. „Ten systém má chyby. Je to skvělý program, který může umožnit lidem, aby neumírali sami ve vězení, ale mělo by v něm být více kroků. Některé lidi by měl systém neustále kontrolovat,“ řekl CNN.

Francisco teď kromě obvinění z vraždy čelí i obvinění z pokusu o vloupání se do domu své bývalé přítelkyně, o což se pokusil v červenci. Zatím nemá právníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované