Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec se v USA naboural do repliky floridské volební sítě. Stačilo mu deset minut

Jedenáctiletý chlapec se naboural do repliky floridské volební sítě.Video: AP

 

Reklama

Jedenáctiletý chlapec se na bezpečnostní konferenci Def Con v americkém Las Vegas naboural do repliky floridské volební sítě. Stačilo mu na to deset minut. Poukázal tak na přetrvávající mezery v zabezpečení amerických voleb. Odborníci se však ke konferenci stavějí kriticky, stanovené podmínky útoků podle nich neodpovídají realitě.

Článek

Kromě jedenáctiletého chlapce se úspěšný hackerský útok do replik volebních sítí šesti amerických států podařil dalším 35 dětem. Celkem se o nabourání systému pokusilo 39 dětí, nejmladšímu bylo šest, nejstaršímu sedmnáct, píše agentura Reuters.

Mladým hackerům se podle organizátorů podařilo v systému mimo jiné přejmenovat kandidáty a strany, které reprezentovali. Na Floridě tak kandidoval například Bořek Stavitel. Zároveň ale zvládli kandidátům přiřadit až 12 miliard hlasů navíc.

Podle organizátorů i vládních odborníků úspěšné útoky poukázaly na přetrvávající mezery v zabezpečení volebních systémů. Vládní experti zároveň ale upozorňují na to, že podmínky stanovené konferencí jsou realitě velmi vzdálené.

Replikám sítí chybělo oproti jejich skutečné podobě několik vrstev obrany. Mladí hackeři byli navíc podle CNN před samotným útokem organizátory se systémy seznámeni. „Def Con pracoval s pseudoprostředím, které v žádném případě neodpovídá volebním systémům, sítím nebo fyzickému zabezpečení voleb,“ napsala v reakci organizace National Association of Secretaries of State.

Zlehčení obtížnosti hackerského útoku pro CNN přiznal i jeden z organizátorů konference Jake Braun, který v minulosti pracoval v administrativě Baracka Obamy. Podle něj to ale zároveň neznamená, že ve skutečnosti jsou volební sítě mimo dosah. Přestože některé z volebních strojů fungují na principu „air gap“, kdy nejsou připojeny k internetu.

Jako příklad uvedl červ Stuxnet, pomocí kterého hackeři úspěšně zaútočili na íránský jaderný program. „Íránci měli vše v betonových krytech zakopaných v poušti a hackeři se do jejich systému stejně dostali lusknutím prstu,“ řekl. Za červem objeveným v roce 2010 podle mnohých odborníků stála spolupráce americké a izraelské vlády

Spojené státy čekají nejbližší volby už v listopadu. Voliči budou vybírat nové zástupce jak do Sněmovny reprezentantů, tak do Senátu. Americké tajné služby naposledy na začátku srpna varovaly před možností dalšího vnějšího zásahu, zejména ze strany Ruska.

Reklama

Související témata:

Doporučované