Hlavní obsah

Jedete do Brna? Pozor, parkovací zóny se opět změní

Brno po roce překopává systém modrých zón.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jihomoravská metropole po roce reviduje systém parkování pro rezidenty.

Článek

Kolapsy systému, zmatení řidiči, ale také více volných míst k zaparkování v centru města. Takový byl rok s modrými zónami v Brně. Jeho koncept zdědilo současné vedení radnice ještě po bývalé koalici vedené hnutím ANO.

Po roce problematického fungování přichází výraznější proměna. Magistrát ve středu spustil informační kampaň, všechny změny začnou platit již od 30. září.

Nový systém přináší slevy pro rezidenty i abonenty. Zavádí také možnost pro návštěvníky předplatit si zvýhodněné parkování na týden, měsíc nebo rok. „Může to řešit problémy řidičů, kteří autem jezdí do centra města za prací,“ uvedl radní pro parkování Petr Kratochvíl (ODS).

Koalice pod vedením občanských demokratů už loni avizovala změny systému. „Bude srozumitelnější a uživatelsky příznivější,“ řekla ve středu primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nový systém dělí město do tří oblastí. Červená zóna vymezuje historické centrum. Poplatky pro rezidenty a abonenty, tedy podnikatele s provozovnou v místě, se snižují. Rezident zaplatí za první auto 200 korun (dříve 600) na rok, abonenti 4 000 korun (dříve 6 000). Do historického jádra se návštěvníci dostanou pouze s povolením. První půlhodinu zadarmo, pak za čtyřicet korun na hodinu.

V zelené zóně nově bude prstenec ulic sousedících s centrem. První hodina je zadarmo, každá další stojí třicet korun. Nově tam mohou na delší dobu parkovat i návštěvníci, kteří v místě nebydlí. Mohou si předplatit kartu. Týdenní stojí 400 korun, měsíční 1 200 korun a roční 12 000 korun. „Tito řidiči nemusejí každý den platit v automatu, navíc mají slevu,“ řekl Kratochvíl.

Jedna z hlavních změn platí pro zbytek města, tedy zónu C. Lze totiž očekávat, že se podobně jako v Praze budou chtít připojovat další městské části tak, jak se k nim přesunou přeparkovaná auta z modrých zón.

A město chce mít i na parkovací režim v těchto částech Brna vliv. „Parkování tam může být zpoplatněné pouze od 17 do 6 hodin. Samozřejmě mohou přijít výjimky a zařazení do zóny B,“ přiznal Kratochvíl. Cena za noční stání vyjde pro návštěvníky na dvacet korun na hodinu. V okolních městských částech však zatím stání zpoplatněné není.

Auta z centra už v předchozích měsících zaplavila třeba některé části Brna-severu nebo Královo Pole, které s centrem sousedí. „Obáváme se, že to může být horší. Počítáme s tím, že se celé Královo Pole – až na pár ulic – postupně zapojí do rezidentního parkování,“ sdělil místostarosta Králova Pole Petr Souček (ANO).

Místní však musejí být trpěliví. Město kvůli administrativě a značení zón stihne vždy jen několik zón. „Podle harmonogramu se Královo Pole připojí v srpnu roku 2020. Nejdřív to bude Staňkova ulice a okolí, o dva měsíce později Botanická,“ dodal Souček.

Městská část stále uvažuje, jestli v některých ulicích nebude stát o zónu B, tedy zpoplatnění i přes den. „Parkuje u nás spousta studentských aut, která stojí na místě od neděle do pátku a zabírají prostor ostatním,“ sdělila starostka Karin Karasová (ANO).

Některé části Brna-severu se mají přidat v roce 2021. „Byli bychom rádi i za dřívější termín, ale vedení města to dříve nestihne. Noční regulace by měla stačit. Uvažujeme především o Černých Polích a Husovicích,“ sdělil starosta Martin Maleček (SOL). Lidé z některých ulic Brna-severu sousedících s centrem už si přitom také mohou vyřídit oprávnění na parkování v modrých zónách, kvůli záplavě aut totiž často nemají kde zaparkovat.

O změnách systému město nově informuje na stránkách parkovanivbrne.cz a na reklamních poutačích. „Do všech poštovních schránek budou rozneseny informační noviny, které usnadní občanům orientaci,“ popsala Vaňková.

Lidé si oprávnění vyřizují na Zvonařce, mobilní informační centra se budou střídat na Moravském náměstí, náměstí Svobody a Mendlově náměstí.

Brno zavedlo modré zóny loni v září. Prosadila je minulá koalice v čele s bývalým primátorem Petrem Vokřálem (ANO). Přestože se občanští demokraté v předvolební kampani proti modrým zónám vymezovali, už jako součást nového vedení města systém zachovali. Zároveň zdůraznili, že modré zóny překopají. „My jsme kritizovali metodiku, způsob propagace i další záležitosti. Když jsem přišel na radnici, překvapilo mě, kolik má systém nedostatků. Téměř půl roku jsme se potýkali s technickými problémy, systém kolaboval. Teď už je plně funkční,“ ujistil Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Doporučované