Hlavní obsah

Jediná „Matka bomb" zabila v Afghánistánu desítky lidí

Matka všech bomb zabila 36 radikálů, tvrdí po útoku USA.

 

Reklama

Podle afghánského ministerstva obrany nebyl zraněn žádný civilista, informace však nelze ověřit.

Článek

Skoro 10 tisíc kilogramů těžkou a 9 metrů dlouhou bombu GBU-43 známou jako „Matka všech bomb” shodili ve čtvrtek Američané na pozice radikálního hnutí Islámský stát v Afghánistánu. Tamní ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že při explozi zahynulo 36 radikálů.

„Žádný civilista zraněn nebyl, zničena byla pouze základna, odkud IS v provincii podniká útoky," uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany. Doplnil, že útok byl proveden v koordinaci s afghánskou vládou, aby se zabránilo civilním obětem. Největší nejaderná bomba zničila podle oficiální zprávy také zásoby zbraní radikálů.

Agentura Reuters nicméně k události poznamenala, že informace o tom, že se nálet obešel bez civilních obětí, nebylo zatím možné nezávisle ověřit.

Donald Trump nálet amerického letectva pochválil, nazval ho „další úspěšnou prací". Kritikou naopak nešetřil bývalý afghánský prezident Hamid Karzai.

Tweet: Tohle není válka kvůli terorismu. Ale nelidské a brutální zneužití naší země pro testování nových nebezpečných zbraní. Afghánistáne, je to na nás, abychom USA zastavili.

USA bombu otestovaly již v roce 2003. Od té doby čekala na svůj první ostrý start. Letectvo ji namířilo na jeskynní systém v provincii Nangarhár. Měli se tam ukrývat radikálové Islámského státu. Spojené státy tak pokračují v protiteroristické misi, při které o víkendu zahynul jeden voják.

Provincie Nangarhár je považována za jednu z oblastí, v níž se přívrženci Islámského státu pohybují ve stovkách. Nachází se na hranici s Pákistánem.

USA svrhly na Afghánistán svoji nejsilnější nejadernou bombu.Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované