Hlavní obsah

Jediná pohřební služba v Bohumíně je v karanténě, pohřby se ruší

Foto: Pixabay.com/carolynabooth

Ilustrační snímek.

Reklama

Pohřební služba i smuteční obřady se v Bohumíně na Karvinsku kvůli koronaviru musí minimálně na týden zastavit. Zaměstnanci jediné tamní pohřební služby jsou totiž v karanténě.

Článek

Pozůstalí musí v případě úmrtí svých blízkých kontaktovat pohřební službu odjinud. „Místní pohřební služba nás informovala, že jeden z jejích pracovníků je pozitivní na koronavirus. Přestože společnost dodržovala bezpečnostní opatření, šlo o zaměstnance, který byl denně v práci včetně víkendů a byl v přímém kontaktu s ostatními kolegy. Celé osazenstvo pohřební služby tak musí na testy a do karantény,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Pohřební služba začne podle něj opět fungovat nejdřív v pondělí 25. ledna.

V případě úmrtí blízkého člověka je tedy nutné kontaktovat jinou pohřební službu, která zajistí převoz zemřelého a smuteční obřad. „Provozovatelka pohřební služby Iveta Balarinová se dohodla na spolupráci s havířovskou Pohřební službou Mejstříková. Smuteční obřady se pravděpodobně uskuteční v jejich pobočce v Petřvaldě, kde je menší smuteční síň. Vzhledem k tomu, že počet smutečních hostů je kvůli vládním nařízením omezen, by měl být tento prostor dostačující,“ doplnil Bruzl.

Za prvních 11 měsíců loňského roku, kdy svět zasáhla pandemie, zemřelo v ČR víc lidí než za celý předloňský rok. Do 29. listopadu 2020 zesnulo 114 781 lidí. Za celý rok 2019 data udávají 112 362 zemřelých. Pohřební služby v celé zemi mají v posledních měsících kapacitu vytíženou na maximum. „Počty zemřelých jsou extrémní. Pozůstalí se dostávají do stresující situace, kdy se musí nejen vyrovnat se ztrátou blízkého člověka, ale čeká je i složité zajišťování posledního rozloučení,“ řekl místostarosta.

Reklama

Doporučované