Hlavní obsah

Jedinečná vakcína je na dohled, v Česku však opět může mít problém

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Johnson & Johnson se už očkuje v USA, v EU by rozhodnutí mělo přijít v půlce března.

Reklama

I u další očkovací látky hrozí, že dorazí do Česka dříve, než bude vybrán její distributor. Zdravotní pojišťovny tvrdí, že soutěž nemohou uspíšit. Někdejší národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta je však jiného názoru.

Článek

Na evropský trh míří nová vakcína proti nemoci covid-19, tentokrát od americké farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J&J). Z těch, se kterými se i v Česku počítá, je v jistém směru jedinečná.

Podává se totiž pouze v jedné dávce, zatímco všechny dosud schválené látky Pfizer/BioNTech, Moderna či AstraZeneca jsou dvoudávkové. Dvě dávky budou mít i připravované vakcíny CureVac a Novavax.

J&J je také relativně nenáročná na teplotu a skladování, v ledničce by měla vydržet až půl roku, a tak se jeví podle expertů jako ideální pro použití u praktických lékařů. Žádné speciální boxy, žádné složité zvaní na druhou injekci.

Nakolik se předpoklady vyplní, by se mělo ukázat už v první polovině dubna, kdy by mohla do Česka první zásilka této očkovací látky dorazit. Ještě předtím ale musí vakcínu registrovat Evropská léková agentura EMA. To by se podle očekávání mohlo stát už příští týden (v USA už byla schválena).

Tak jako u předešlých vakcín lze však také očekávat, že by i J&J mohla mít problém na cestě k veřejnosti. Zatím totiž není připraven distribuční systém a je otázkou, zda tentokrát bude nachystán dříve, než vakcína překročí české hranice.

Rychleji to nejde

Situace je v Česku taková, že distribuci očkovací látky Pfizer/BioNTech nakonec zabezpečuje sám výrobce, u látek Moderna a AstraZeneca se na distributora muselo poměrně dlouho čekat, a než se našel, stát zajistil provizorní rozvoz.

U vakcíny J&J by teoreticky mohl být distributor znám už dříve. Ne proto, že by zdravotní pojišťovny, které zadávací řízení společně organizují, proces nějak výrazně urychlily. Jde hlavně o to, že tu zřejmě bude větší časové okno mezi registrací vakcíny u evropského úřadu a první dodávkou do Česka.

Samy pojišťovny tvrdí, že rychleji při výběru ani postupovat nemohou. Mluvčí největší pojišťovny VZP Milan Řepka poukazuje na to, že registrace u EMA obsahuje i „technický list“, který popisuje, jak je třeba s vakcínou manipulovat, a bez toho prý nelze žádnou soutěž zahájit. Tyto podmínky jsou totiž i součástí zadávací dokumentace.

„Ten proces má nějaká pravidla a my to nedokážeme nějak zásadně urychlit,“ uvádí mluvčí Řepka. Několik dnů zabere i čekání, zda se někdo z neúspěšných uchazečů nebude chtít odvolat.

Také Ministerstvo zdravotnictví argumentuje tím, že je třeba u každé vakcíny vyčkat na definitivní specifikaci skladových a transportních podmínek.

Jistý pokrok je v tom, že zdravotní pojišťovny si tentokrát už dopředu dohodly společný postup. Minulý týden (23. února) podepsaly smlouvu o společném zadávání. Ta se netýká jen zakázky na distributora pro vakcínu J&J, ale i CureVac a Novavax. Pojišťovny už také na Ministerstvo zdravotnictví poslaly návrh rámcové smlouvy s distributorem.

Vlastní soutěž „tradiční“ formou jednacího řízení bez uveřejnění má ale skutečně začít až po schválení J&J ze strany EMA. Když se vybíral distributor pro vakcínu Moderny, zabralo to až k podpisu smlouvy s vítězem zhruba dva týdny. Mezitím vakcínu několik dnů v nouzovém režimu rozváželi i hasiči.

U AstraZenecy byl nakonec výběr ještě delší, trval zhruba tři týdny (viz box) a s distributorem byla podepsána smlouva teprve dva týdny po první dodávce.

Jak se vybírali čeští distributoři

Vakcína Moderna

6. ledna - Schválení předběžné registrace ze strany EMA.

7. ledna - Oslovení potenciálních distributorů.

12. ledna - První dodávka vakcíny dorazila do Česka.

14. ledna - Termín pro podání nabídek.

15. ledna - Oznámení o výběru dodavatele odesláno účastníkům.

21. ledna - Podpis smlouvy s vítězem soutěže, firmou Avenier.

Vakcína AstraZeneca

29. ledna - Schválení předběžné registrace ze strany EMA.

2. února - Oslovení potenciálních distributorů.

6. února - První dodávka vakcíny dorazila do Česka.

11. února - Termín pro podání nabídek.

11. února - Oznámení o výběru dodavatele odesláno účastníkům.

19. února - Podpis smlouvy s vítězem soutěže, firmou Alliance Healthcare.

Když se chce, tak to jde

Kritikem pomalého výběru distributorů je třeba bývalý národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta. V rozhovoru pro Seznam Zprávy v minulých dnech uvedl, že nevidí důvod, proč distributoři nejsou vybráni v předstihu před prvními dodávkami.

Blahuta souhlasí s argumentem, že je třeba znát skladové a transportní podmínky jednotlivých vakcín. Podle něj ale například u vakcíny AstraZeneca byly zjistitelné už před registrací. Mimo jiné upozorňuje, že AstraZeneca má pobočku v Česku a její vedení bylo prý v komunikaci velmi aktivní, samo iniciovalo jednání na Ministerstvu zdravotnictví.

A podobně si myslí, že by bylo možné procesy uspíšit právě i u vakcíny J&J, jelikož firma má také v Česku filiálku. „Myslím, že kdyby tu byla větší snaha, tak to rychleji jde,“ říká Blahuta.

Podle národní očkovací strategie by během dubna mělo do Česka dorazit 185 tisíc dávek J&J. Celkově během celého letošního roku má jít o 2 miliony dávek, které by tak měly uměle navodit imunitu vůči covidu-19 u dvou milionů lidí.

Zda budou měsíční dodávky přesně v souladu s očkovací strategií, není ale ještě jisté. „Bližší harmonogram jsme od dodavatele zatím neobdrželi,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Hlad ze strany praktiků

Jistá výhoda J&J je i v tom, že vakcína má mít menší základní balení, a to pouze s 50 dávkami očkovací látky, což mohou ocenit právě menší odběratelé z řad praktických lékařů.

U „konkurenční“ AstraZenecy, kterou též využívají praktici, má základní balení 100 dávek (deset lahviček po deseti dávkách). V praxi už to přineslo i některé potíže, o kterých informovaly i Seznam Zprávy.

Jak se ukázalo, distribuční firma Alliance Healthcare nemá oprávnění toto balení rozdělovat do ordinací po jednotlivých lahvičkách, to mohou jen nemocniční lékárny. Při menších počátečních objemech dodávek by to znamenalo, že někteří praktici dostanou od distributora naráz 100 dávek a jiní ani jednu.

Důsledkem těchto nejasností bylo, že v Praze se do rozvozu v minulých dnech zapojili i necertifikovaní dobrovolníci (vozy Rohlík.cz).

I tyto distribuční zmatky jsou patrně jedním z důvodů, proč vakcína AstraZeneca zatím není zdaleka vyočkována a desítky tisíc dávek zůstávají nevyužity.

„Já vás ubezpečuji, že v našich skladech nic neleží, vše expedujeme na určená místa hned následující den, co přijde dodávka, ale k celému systému se nemohu vyjadřovat, to je věcí Ministerstva zdravotnictví, my se řídíme pouze jejich pokyny a pokyny krajských koordinátorů,“ říká pro Seznam Zprávy šéf distribuční firmy Alliance Healthcare Jan Rohrbacher.

Velký zájem ze strany praktických lékařů potvrzuje například vakcinační koordinátor ve Zlínském kraji Jiří Lučan. Vůbec nevidí problém, že by lékaři nezvládli vyočkovat i větší objemy. „250 praktiků je v našem kraji připraveno očkovat každý den deset lidí. Kdyby nám tedy teď někdo poslal 25 tisíc dávek, do deseti dnů budou všechny vyočkovány. Čekáme na to netrpělivě, a pokud někdo o těch vakcínách ví, ať nám je okamžitě pošle,“ vybízí zlínský koordinátor.

Druhá teplotně nenáročná vakcína Johnson & Johnson by tak měla pro kraje a tamní praktiky snad i znamenat častější dodávky tolik žádaných lahviček.

Reklama

Doporučované