Hlavní obsah

Jedinečný gay okamžik. V Disneyho filmu poprvé vystupuje homosexuál

První homosexuální postava v historii Disneyho pohádek míří do kin.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Historicky první homosexuální postava v produkci společnosti Walt Disney vstoupí do českých kin 16. března.

Článek

Tvůrci nového zpracování pohádky Kráska a zvíře - jednoho z filmových hitů letošního roku - už vypustili dva trailery. Dva týdny před premiérou ale přidávají další perličku, díky které chtějí do kin nalákat zvědavé diváky.

Americký režisér Bill Condon v britském magazínu Attitude prozradil, že jedna z postav pohádkového příběhu je homosexuálně orientovaná. Je to vůbec poprvé, co společnost Walt Disney v pohádce takový krok učinila. Condon slíbil, že se bude jednat o „jedinečný gay okamžik".

V minulosti se uvažovalo o lesbické orientaci některé z hlavních postav populární pohádky Ledové království. Zůstalo ale skutečně jen u úvah.

V novém zpracování legendárního příběhu o krásné Belle a princi zakletém do nestvůry vystupuje i LeFou – poskok marnivého Gastona, který by si Belle chtěl uzurpovat pro sebe. Postavu LeFoua ve filmu ztvárnil Josh Gad. Na svém twitterovém účtu napsal, že je na roli homosexuálního poskoka hrdý.

Fanouškům nového zpracování Krásky a zvířete poslal při čtvrteční premiéře v Hollywoodu pusu představitel gaye Le Foua Josh Gad.

Moderní zpracování tradičního příběhu boří mýty i v dalších směrech. Emma Watsonová, představitelka Belle, přijala roli proto, že hlavní hrdinka není pasivní. Ba naopak. Oproti běžným pohádkovým dívkám má zálibu ve čtení, a aby se mohla svému koníčku věnovat namísto praní prádla, vynalezla něco jako pračku.

Watsonová v minulosti odmítla roli Popelky právě proto, že jí přišla příliš pasivní a neodpovídala hereččině feministickému smýšlení.

Reklama

Související témata:

Doporučované