Hlavní obsah

Jedinečný pohled na Brno. Z věže vznikajícího „ufo“ kostela za 100 milionů

V Brně stavějí futuristický kostel. Má být hotový na konci příštího roku.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedinečný výhled mezi panelovými domy se už příští rok naskytne lidem v brněnské Lesné. Reportéři Seznamu se podívali na 31 metrů vysokou věž nově vznikajícího kostela. Na stavbu za 100 milionů korun se skládají sami věřící.

Článek

Desítky schodů z kovové konstrukce se mírně pokyvují, vítr se s každým metrem zvedá, ale pak se člověku nabízí úplně nová perspektiva na Brno. Reportéři Seznamu vyšplhali na věž futuristického kostela, která bude už příští rok otevřená věřícím i běžným návštěvníkům. V brněnské Lesné pokračuje stavba kupolovitého kostela, na který se skládaly tisíce věřících. Hotovo má být do konce příštího roku.

Kostel vzniká na místě duchovního centra, bude zasvěcený blahoslavené sestře a brněnské rodačce Marii Restitutě. Statečnou ženu, vlastním jménem Helenu Kafkovou, za války popravili nacisté.

Jí zasvěcený kostel na panelovém sídlišti má pojmout až čtyři sta lidí. Výstavba bude stát sto milionů korun a léta se na ni skládají tisíce věřících. „Jsou to dary dobrých lidí z celé republiky. Nemáme ani korunu z veřejných zdrojů,“ vysvětlil páter Pavel Hověz. V současnosti je vybraných okolo 70 milionů. Podle Hověze peníze nebudou stačit na kompletní vybavení kostela. „Provizorně ho vybavíme tím, co máme. Když bude potřeba, brněnské biskupství nám slíbilo, že nám na to půjčí,“ uvedl Hověz.

Lidé už z dálky uvidí věž vypínající se 31 metrů nad zem. Má tvar trojúhelníku se čtvercovou hlavicí na vrchu. „Nahoru povede točité schodiště. Její součástí bude i zvonkohra,“ řekl architekt stavby Marek Štěpán.

Součástí moderní stavby budou také podzemní garáže pro dvacítku aut. Nová stavba nabídne i místo pro rodiny s dětmi. „Maminky budou na bohoslužbě a jejich děti si zároveň budou moci hrát,“ řekl Hověz. V kostele pro něj také vzniká samostatný byt.

Celý kostel pak bude kruhového tvaru s kopulí. Podle Štěpána je to zapomenutý archetyp. „Dokola má kruhové osmdesátimetrové okno vyplněné barevným sklem. Bude to takové nebe nad Lesnou,“ dodal Štěpán.

Brněnští věřící volali po novém kostele téměř padesát let. Podle Hověze se v posledních letech nestaví žádné kostely. „V naší diecézi jich bylo několik postaveno v devadesátých letech. V současnosti je to jediný kostel, co se tedy staví,“ řekl Hověz.

Netradiční stavba má podle architekta Štěpána oslovit lidi. „Snažím se o to, aby kostel promlouval k současníkovi,“ vysvětlil Štěpán. Kostel se má věřícím otevřít ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

Doporučované