Hlavní obsah

Jediný hostinský ve vsi odmítl EET. Nepřišli tu však jen o točené

Chrastná na Liberecku je bez hospody kvůli EET.

 

Reklama

Chrastná je malá vesnice na Liberecku s několika rodinami. Hospoda byla hlavní dominantou. Kvůli EET je už zavřená.

Článek

Chrastná leží 30 kilometrů od Liberce a jestli jí něco dává život, je to místní rekreační středisko u rybníka. Do chatek se sice jezdí v létě, ale kemp měl dlouho pro místní celoroční význam - patřila k němu hospoda s terasou.

Jediné místo ke společenskému životu je však od 1. prosince zavřené. V malé vsi nebyl obrat tak zajímavý, aby překonal potíže, které nájemce pohostinství viděl v povinnosti elektronicky evidovat tržby.

„Byli jsme tady kvůli lidem a měli jsme to jako přivýdělek," říká v prosincovém dni v opuštěném kempu nájemcův syn Jan Knot.

Vysvětluje, že si jeho otec raději našel práci jinde.

,,Mohli jsme se na to připravit," říká syn. „Já jsem tady jen pomáhal, hlavní pracovní poměr mám v Liberci. Ale můj táta tady vařil a teď už má novou práci v Praze."

V Chrastné teď nikdo neumí říci, jak dlouho ves bez hospody zůstane a zda to je natrvalo či ne.

Neví to ani správce objektu Teodor Pola, i když věří, že najde někoho nového, kdo by se hospody ujal.

,,Definitivně to tady snad neskončilo, on se nějaký blázen zase najde," věří.

Víru posiluje to, že v příznivějších než zimních měsících přece jen malá vesnička ožívá. „Vede tu cyklostezka, do kempu jezdí rodiny pod stan nebo do penzionu a do chatek," říká pan Pola.

Připouští, že místní jsou z uzavření hospody smutní. „Budou muset pít lahvové, ale to víte, točené je točené," vysvětluje důvody Teodor Pola.

Na pivo to teď minimálně nějaký čas budou muset vzít Chrastenští procházkou. Do dva kilometry vzdálené Osečné.

Stejný příběh jako v Chrastné se začátkem prosince odehrál v Horní Poustevně na severu Čech. Majitelka reportérovi Seznamu tehdy řekla, že s provozem hospody měla starosti už dříve. Zavedení EET pro ni ale byla poslední rána. Hospodu zavřela po 30 letech.

Stejný příběh jako v Chrastné se odehrál třeba v Horní Poustevně na severu Čech.

Reklama

Doporučované