Hlavní obsah

Jediný okres je bez nákazy. V hornickém kraji koronavirus zase sílí

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

V Moravskoslezském kraji dál řádí koronavirus, na mapě jsou výrazné i další regiony. Je však důležité vědět, jak data o průběhu epidemie číst.

Článek

Od začátku týdne denní přírůstek neklesl pod 200 případů, v úterý přibylo dokonce 290 nakažených. Jedním z důvodů vyšších čísel jsou ohniska, jako je například většina Moravskoslezského kraje. Tam jen za středu hygienici potvrdili 75 nově nakažených. Koronavirus se totiž dostal do domova pro seniory ve Frýdku-Místku, jen toto epicentrum čítá 64 nemocných.

V Ostravě pak hygienici po otestování hráčů a realizačního týmu porubského hokejového týmu odhalili dalších osm případů. O tom, že křivka aktuálně nemocných v severovýchodním kraji opět stoupá, informoval na svém Facebooku hejtman regionu Ivo Vondrák. V oblasti proto s výjimkou Bruntálska platí zvýšená protiepidemická opatření upravující zejména nošení roušek ve veřejných uzavřených prostorách.

Další ohnisko je v Jihočeském kraji, kde se před dvěma týdny covid-19 objevil v prachatické firmě Intica Systems. V jinak klidném regionu se v souvislosti s epicentrem potvrdilo zhruba čtyřicet případů. V přepočtu na populaci je tak region na mapě aktivních případů třetí nejvíc promořený z celé republiky se 105 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. V absolutních číslech se však jedná „jen“ o 54 případů v celém okrese.

V regionu totiž žije necelých 51 tisíc lidí. Každý nový nakažený tak výrazně posune statistiku. Aby tento ukazatel stoupl na Prachaticku o dva nakažené na 100 tisíc lidí, stačí, aby se koronavirem nakazil jeden člověk. Například v Praze jich je ke stejné změně potřeba zhruba dvacet.

U interpretace čísel je třeba pamatovat i na to, že pokud je v okrese epicentrum, je možné, že se jedná pouze o jedno konkrétní místo, jako je například firma nebo sportovní tým. Nákaza se tak nemusí šířit po celém regionu, ten však na mapě přesto bude výrazný svým počtem aktuálně nakažených.

Výjimkou v koronavirové mapě zůstává Jesenicko. Tam aktuálně neevidují ani jednoho nakaženého.

Reklama

Související témata:

Doporučované