Hlavní obsah

Jedna daň z příjmu pro celý svět. Ministři financí finišují minimální sazbu

Foto: Shutterstock.com

Jednání o minimální sazbě daně z příjmu probíhají na půdě OECD.

Reklama

Dohoda o minimální dani pro globální firmy by měla být dokončena do konce tohoto měsíce. Uvedl to francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Dokument má sjednotit výši zdanění příjmů právnických osob.

Článek

Vlády z celého světa se zapojily do náročných jednání, aby přesvědčily hrstku států o mezinárodní dohodě o dani z příjmu právnických osob. Země G7 a G20 v létě podpořily dohodu, která v případě zavedení donutí nadnárodní společnosti platit daně nejen tam, kde sídlí, ale i kde působí.

Mezinárodní dohoda tak míří především na giganty, jako jsou například Amazon, Apple, Facebook či Google, kteří by museli nově danit i tam, kde přicházejí k penězům. Dále by se mohla změnit korporátní sazba, která by byla jednotná pro všechny státy ve výši 15 procent.

Dohoda pro 21. století

Některé země, zejména Maďarsko a Irsko, kde je daň z příjmu právnických osob nižší než 15 procent, vyjádřily pochybnosti. Zdá se však, že diskuse vedené Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) přinášejí ovoce.

„Jsme jeden milimetr od globální dohody o novém mezinárodním daňovém systému pro 21. století,“ řekl pro server CNBC Bruno Le Maire, francouzský ministr financí. Dodal, že je „plně odhodlán vydláždit si cestu ke shodě“.

Klíčovým bodem je podle Le Maira přijetí dohody o novém mezinárodním daňovém systému, a to nejpozději do konce tohoto měsíce. „Konečnou verzi dohody bychom mohli podepsat buď příští týden během setkání ve Washingtonu, nebo na setkání G20 v Římě,“ uvedl francouzský ministr financí.

Místopředseda Evropské komise pro obchod Valdis Dombrovskis věří v podobný termín. „Doufáme, že dohodu OECD bude možné dokončit v průběhu října. Spolupracujeme také s členskými státy EU, abychom zajistili, že všichni budou s mezinárodní daňovou dohodou souhlasit,“ popsal Dombrovskis.

Dále uvedl, že je Evropská komise připravena předložit legislativní návrhy, které by měly zajistit jednotnou platnost dokumentu v celé EU.

Irsko mění názor, Maďarsko chce čas

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna v úterý CNBC sdělil, že jsou jednání velmi blízko kompromisu.

Irská vláda uvedla, že nedávné změny dohody jsou pro zemi vítané. Místopředseda vlády Leo Varadkar uvedl, že nový text „reaguje na mnoho, ne-li na všechny obavy“, které jeho země měla, uvedl to list Financial Times.

Mezitím irský ministr životního prostředí Eamon Ryan řekl, že doufá a věří, že Irsko bude v této souvislosti součástí řešení. Paschal Donohoe, ministr financí země, v Lucembursku řekl, že o revidované dohodě o daních bude jednat ve čtvrtek na zasedání vlády a až poté vyjádří svůj názor.

Zatímco Irsko svůj původní postoj přehodnotilo, Estonsko a Maďarsko se stále řadí mezi země, které zatím s dohodu nesouhlasí.

Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničních věcí, ve středu pro CNBC řekl, že sazba daně z příjmu právnických osob v jeho zemi ve výši devíti procent je „obrovskou výhodou“ a že daňová soutěž není škodlivá. Řekl také, že hranice 15 procent je „vysoká“. Maďarsko proto navrhlo desetileté implementační období a doufá, že protějšky podnět přijmou.

Reklama

Doporučované