Hlavní obsah

Jedna dávka vakcíny stačí a od zítřka je cestování snazší

Foto: SZ Michal Šula

Jedna dávka očkování stačí k cestování. V řadě zemí nebude nutný po návratu PCR test. (ilustrační snímek)

Reklama

Od soboty mohou Češi, kteří mají alespoň jednu dávku vakcíny, vycestovat bez problému přes hranice do okolních států. Pouze Slovensko o vzájemném pouštění očkovaných rozhodne až příští týden.

Článek

Pro lidi, kteří mají alespoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19, kterou dostali minimálně před 22 dny, se od 15. května rozšiřují možnosti cestování bez karantén a negativních testů.

Česká republika se dohodla hned s několika okolními státy na tom, že si navzájem budou uznávat očkovací certifikáty i u „rozočkovaných“. Jde o nejbližší sousedy – Německo, Rakousko, Polsko, dále pak o Maďarsko a Slovinsko.

Slovensko by se pak mělo přidat v následujících dnech. „Mluvil jsem o tom se svým slovenským protějškem a vypadá to, že rozhodnutí by mělo padnout příští týden,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

„Přísná omezení cestování už platí skoro rok a půl, chápu frustraci a snahu vrátit se do normálu a věřte, že pro to děláme vše, aby se situace co nejdříve změnila,“ dodal ministr zahraničních věcí s tím, že po okolních zemích se diplomatické síly mají napnout na nejoblíbenější turistické destinace, jako jsou Chorvatsko a Řecko.

Ministr Kulhánek zároveň upozornil na to, že cestování bude sice volné, ovšem využívání služeb v okolních zemích je „trochu složitější“ a liší se země od země.

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek například uvedl, že na našem území nebudou zatím moci Maďaři jít na zahrádky restaurací, které se mají otevřít od pondělí.

„Pro provozovatele služeb by to bylo velmi náročné kontrolovat,“ vysvětlil náměstek důvod s tím, že se pracuje na elektronickém řešení, které má právě kontrolu cizojazyčných dokumentů zjednodušit.

Bezproblémový návrat i z dalších zemí

Češi, kteří mají 22 dnů po první vakcíně, budou mít podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) další klíčovou výhodu při návratu do Česka ze zemí, které jsou zařazené do střední (oranžové) či vysoké (červené) míry rizika.

„Bude nově platit, že jsou osvobození od karantény a testu,“ řekl Havlíček na páteční tiskové konferenci po jednání vlády.

Reálně se tak očkovaní vyhnou minimálně dvojímu testování, na kterém Česko při návratu zatím trvá – jeden PCR či antigenní test před příjezdem a další PCR test po vstupu do vlasti.

Vzhledem k aktuálním cenám testů se jedná o úsporu zhruba 2000 korun na jednoho.

V oranžové kategorii středního rizika nyní figurují Finsko, Norsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko, Slovensko a Kanárské a Baleárské ostrovy. Od pondělí už sem ale nebude patřit Slovensko, naopak nově bude oranžové San Marino.

Červená, tedy s vysokou mírou rizika, je většina zemí Evropské unie. Od pondělí sem budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švýcarsko. Mezi červené země by se mohlo brzy dostat i Chorvatsko.

Dosud platilo, že při cestě ze zemí se středním nebo vysokým rizikem nákazy neměly povinnost podstoupit test či karanténu osoby, které byly na území Česka plně naočkovány.

Reklama

Doporučované