Hlavní obsah

Jedna jim všem vládne. V Česku se spustí aplikace, která umí ovládat několik bankovních účtů najednou

Foto: Pavel Cyprich

Máte účty u více bank? Nová aplikace jejich ovládání dokáže sjednotit.

Reklama

Dostupné jsou zatím čtyři bankovní domy, jejichž účty jde v aplikaci sdružit. Postupně budou přibývat další.

Článek

V Česku vznikla první aplikace pro chytré telefony, která umí pracovat s několika bankovními účty najednou. Zatím funguje jenom v testovacím provozu, ale od září bude dostupná pro veřejnost.

Richee, jak se aplikace jmenuje, zatím umí zobrazit zůstatky na účtech, ukázat historii plateb a vykreslit řadu grafů, které ukazují finanční toky na účtech, aby měl člověk přehled o všech svých příjmech a výdajích.

Teprve v dalším kroku by měla aplikace umět rovnou zprostředkovat jednorázovou platbu z kteréhokoli účtu, který je do ní připojen. A později by měly přijít i další funkce.

Díky údajům, které aplikace o peněžních tocích uživatele má, bude fungovat také jako finanční rádce a bude mu dávat doporučení, jak s penězi nejlépe pracovat.

Čtyři banky na rozjezd

Vznik chytrého programu je možný díky existenci zabezpečených cest, takzvaných protokolů, skrz které tečou data od bank do telefonu a zpátky. Komunikaci si každá banka nastavuje podle svého.

V praxi funguje propojení tak, že pokud chce uživatel přidat svůj bankovní účet, je přesměrován na stránku s přihlášením do své banky. Teprve tam zadá přihlašovací údaje a od té chvíle je účet s aplikací spojený.

Veškerá komunikace je zabezpečená tak, aby se k údajům nikdo v žádný moment nedostal a nebyla tak ohrožena bezpečnost všech účtů, které jsou do aplikace prolinkovány. „Za bezpečnost zodpovídáme my,“ uvedl Kamil Rataj z banky Creditas, která za aplikací stojí.

Vedle Creditas lze do aplikace připojit účty z Fio banky, Air a Equa Bank. Během léta se pak má připojit Moneta a Česká spořitelna a další banky mají přibýt postupně ještě letos a příští rok.

Český trh – velké banky a velké poplatky

Český bankovní trh je proti Západu specifický. Je poměrně konzervativní. Dlouho na něm chyběla větší konkurence a přeliv lidí mezi bankovními domy byl minimální. Změnu přinesly až menší banky, které se na trhu začaly objevovat kolem roku 2010. Dnes už mají stovky tisíc klientů.

Druhým specifikem jsou bankovní poplatky, které pořád patří k nejvyšším v Evropě. I kvůli nim řada lidí mění velkou banku za některou z menších, které si za některé služby poplatky neúčtují.

Skoro polovina Čechů tak má účty u dvou a více bank. Celkem na českém trhu působí 46 bank a poboček zahraničních bank.

Miliony lidí přesto zůstávají věrné některému z velkých hráčů. Čtveřice největších bank v Česku vydělala loni rekordních 54,6 miliardy korun, což je o téměř osm procent víc než předloni. Tuzemské velké bankovní domy jsou většinou nejvýdělečnější složkou velkých nadnárodních skupin, do kterých patří.

Za jejich rekordními zisky je především rozjetá ekonomika – vysoký počet hypoték, půjčky i lepší výběr splátek.

Reklama

Doporučované