Hlavní obsah

Jedna měna, dva světy. Investoři se neshodují s ECB, kam půjdou úroky

Foto: Shutterstock

Šéfka ECB Christine Lagardeová.

Reklama

Nárůst inflace trápí eurozónu. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová chce však i nadále držet úrokové sazby na minimu.

Článek

Inflace v eurozóně roste, dávno překročila dvě procenta vyhledávaná Evropskou centrální bankou, a tak investoři očekávají, že i ECB začne zpřísňovat svou měnovou politiku.

Jenže banka varuje – vaše očekávání se nekryjí s tím, co chceme udělat. Šéfku ECB Christine Lagardeovou tak čeká velký úkol, přesvědčit investory, že růst cen o 3,6 procenta je vlastně v pořádku a jde jen o dočasný jev.

Finanční trhy totiž dosud signály zevnitř ECB ignorovaly, a to i když přicházely od hlavního ekonoma Philipa Lanea. Ten uvádí, že nelze očekávat zvýšení sazeb dřív než na konci příštího roku. Hlavní úroková sazba je v eurozóně na nula procentech a depozitní sazba je na úrovni -0,5 procenta.

„Je náročné sladit některé pohledy na trh s našimi docela jasnými výroky stran měnové politiky. Různí členové Rady guvernérů naznačili, že trhy možná plně neabsorbovaly směřování sazeb,“ uvedl Lane na konferenci o přístupech měnové politiky.

Sama Lagardeová přitom ve výrocích mírně lavíruje. V červenci například uvedla, že se ECB hodlá i nadále držet rekordně nízkých sazeb. Pak přišly zprávy o rychle rostoucích cenách, což vedlo šéfku evropské banky k náznakům, že spekulace o případném zpřísnění v budoucnu jsou v podstatě reálné, právě kvůli inflaci. A koncem září zase uvedla, že se politika Evropské banky vyplácí.

„Naše komunikace budoucích kroků již sladila očekávání sazeb s naším novým inflačním cílem,“ řekla na fóru ECB o centrálním bankovnictví.

„Trh předběhl pravděpodobnou reakci ECB,“ řekl pro server Bloomberg Giles Gale, vedoucí evropské strategie sazeb v NatWest Markets. „Lagardeová by měla trhu připomenout, že banka myslí své výroky vážně,“ dodal. Podle italského ekonoma Ignazia Visca byly trhy ve svých očekáváních „možná příliš hektické“.

Nejnovější prognózy Evropské centrální banky ukazují, že se inflace v roce 2023 zpomalí na 1,5 procenta. A to jako argument pro zvýšení sazeb určitě nepostačí. Na základě nejnovějších mantinelů pro ekonomické vedení eurozóny musí totiž odhady po delší dobu vykazovat cenové tlaky na úrovni dvou procent, než bude možné uvažovat o zvyšování sazeb.

Jednání ECB by mělo proběhnout ve čtvrtek, po něm by mělo být jasněji. Další díl do skládačky pak přidají páteční data o inflaci v eurozóně.

Reklama

Doporučované