Hlavní obsah

Jedna nabíječka vládne všem. EU zkusí prosadit společnou koncovku

Foto: PXhere.com

Může se stát, že iPhone brzy přijde o své ikonické lightning porty.

Reklama

Evropští zákonodárci v těchto dnech debatují o tom, zda by všechny chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení měly mít stejný nabíjecí port, konkrétně USB-C. Argumentují ochranou životního prostředí a menším plýtváním.

Článek

Může se tak stát, že iPhone brzy přijde o své ikonické lightning porty. A nebude to kvůli tomu, že se prosadí bezdrátové nabíjení.

„Sjednocení by pro Apple technologicky neznamenalo žádnou námahu navíc. Poslední iPady již USB-C konektor mají a určitě není problém adoptovat ho i na budoucí iPhone. Horší to bude pro koncové zákazníky, kterým pak vznikne nutnost výměny nabíječek nebo různých periferií jako třeba reproduktorů s dockem pro iPhone. A může vzniknout velké množství nového elektroodpadu,“ řekl pro Seznam Zprávy IT specialista Jakub Štaubr.

Někteří poslanci Evropského parlamentu, kteří návrh projednávají, požadují „závazná opatření“, která zajistí, že jeden typ nabíječky bude kompatibilní se všemi přenosnými zařízeními. Podobný návrh už ležel na stole v roce 2009, ale iniciativa nakonec skončila dobrovolnou dohodou, za kterou se postavili všichni hlavní mobilní výrobci včetně Applu.

„Evropská komise důrazně podporuje harmonizaci nabíječek pro mobilní telefony. V roce 2009 jsme měli více než 30 řešení nabíjení. Nyní už jen 3. V diskusi trváme na následujících cílech: pohodlí zákazníka, bezpečnost a interoperabilita, redukce elektronického odpadu,“ zveřejnil v příspěvku na Twitteru Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise.

Evropský parlament obhajuje nadcházející jednání tím, že situace na trhu je aktuálně mnohem méně komplikovaná než před deseti lety, kdy měl každý výrobce i několik druhů konektorů pro nabíjení nebo sluchátka. Dnešní přenosná zařízení užívají prakticky jen tři druhy koncovek napájení – nejrozšířenější USB-C, lightning a microUSB, jehož četnost rychle klesá.

„Lightning vznikl v roce 2012, a to hlavně kvůli možnosti otočit koncovky oběma směry. A také proto, že Apple chtěl mít kontrolu nad kabely, pomocí kterých uživatelé nabíjejí své telefony, a to díky čipu přímo v koncovce kabelu. Aktuální technologie USB-C je v mnoha ohledech dál. Například rychlejším přenosem dat nebo možností rychlejšího nabíjení,“ vysvětlil Štaubr.

Apple však minulý rok obhajoval zachování svého jedinečného nabíjecího kabelu tím, že firma samotná prodala více než miliardu zařízení a vybudovala příslušenství, které je s lightning portem kompatibilní. Zavedení povinné společné koncovky by podle Applu zabránilo inovacím, a vzniklo by také rušivé prostředí pro zákazníky.

„Chceme jistotu, že žádná nová legislativa nepovede k tomu, že s každým zařízením budeme muset dodávat nepotřebné kabely nebo adaptéry. A chceme si být jistí, že regulace nevyústí v zastarávání technologie. To by totiž přineslo nevídané množství odpadu a ve velkém by to znevýhodnilo uživatele,“ argumentoval Apple.

Převládne bezdrátové nabíjení?

Budoucnost bude bezdrátová, alespoň to tvrdí expert na Apple Ming-Čch' Kchuo. Proslul tím, že dokázal odhadnout, na čem americká společnost pracuje a jaké novinky představí. Podle něj se nejvyšší modely iPhonů dočkají „zcela bezdrátového zážitku“ v roce 2021 a technologickému gigantu z kalifornského Cupertina to přinese větší zájem o jeho telefony, možnost prodávat nejdražší sortu iPhonů za ještě větší peníze a tedy i možnost dosáhnout vyšších tržeb. Uvedla to americká televizní společnost CNBC.

„Některé nepotvrzené spekulace počítají s odstraněním nabíjení pomocí kabelu po roce 2021. Má to ale několik komplikací – pomalé bezdrátové nabíjení oproti drátovému nebo například problém s připojením v automobilech pomocí CarPlay,“ komentuje budoucnost Štaubr.

Spekulace o tom, kolik konektorů vlastně na těle telefonů zůstane, odstartovaly už s odcházením otvoru pro sluchátka, tedy 3,5milimetrovým jackem. Když Apple oficiálně oznámil, že se s tímto rozhraním u iPhonů 7 a dalších rozloučí, vypadalo to jako scestné rozhodnutí a „jablečným telefonům“ se kvůli tomu konkurenti vysmívali. Po několika letech se však ukázalo, že Apple nastavil trend a ještě si přihrál další byznys prodejem bezdrátových sluchátek.

Reklama

Doporučované