Hlavní obsah

Jedna stavba, jedno razítko. S novou vládou opět přichází starý slib

Ministryně Dostálová: Na stavbu domku bude stačit jediné razítko.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Ministryně Dostálová je přesvědčena, že ambiciózní plán tentokrát vyjde. Věří, že jí pomůže Babiš v křesle šéfa vlády.

Článek

Nová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chce ještě dále zjednodušit stavbu rodinných domků nebo bazénů.

„Investoři a potenciální stavebníci jsou dotčeni 46 povolovacími místy, což je šílené,“ řekla Dostálová v rozhovoru pro Seznam, proč hodlá dotáhnout plány své předchůdkyně Karly Šlechtové.

Už v její éře, kdy byla Dostálová na ministerstvu náměstkyní, byla schválena novela, která řízení - především u drobných staveb, jako jsou ploty či bazény - o něco zjednodušila.

V roli ministryně však už Klára Dostálová říká, že podle její představy stavebního zákona by investor už nemusel shánět povolení například u památkářů nebo úředníků životního prostředí, ale že by si stavební úřad potřebná razítka vyřídil sám.

Nová ministryně jde ještě dál - kvůli stavbě rodinného domku by se prý v budoucnu na stavební úřad nemuselo chodit vůbec.

„Pokud stavíte na svých soukromých pozemcích - teď mluvím o rodinných domcích, ne o větších projektech - tak by samozřejmě komunikace se stavebním úřadem měla být co nejmenší. Jestliže nenarážíte na nějaký veřejný zájem, jako jsou památky nebo požární ochrana, a máte souhlas sousedů, tak si to postavte,“ dodává ministryně.

Výrazně zjednodušit život drobným stavitelům chtěla už Karla Šlechtová - povedlo se jí ale prosadit jen dílčí novelu stavebního zákona. Díky ní si například lidé mohou postavit rodinné domky pouze na takzvanou ohlášku, tedy s menším papírováním a rychleji, než to bylo před novelou.

I novelou zjednodušený postup je však podle Dostálové příliš byrokratický.

Ambiciózní plán na jedno razítko pro jednu stavbu minule ztroskotal na tom, že ostatní ministerstva nechtěla spolupracovat. A to dokonce i ta, která měli na starosti ministři z hnutí ANO.

Dostálová je ale přesvědčená, že Andrej Babiš jako premiér přinutí ministry v menšinové vládě spolupracovat. A od komplikovaného záměru ji neodradí ani to, že její vláda zřejmě nezíská důvěru a možná bude za pár měsíců zase končit.

„Začneme jednání. Je tady potřeba co nejrychlejší dohody,“ říká Dostálová.

Reklama

Doporučované