Hlavní obsah

Strakonická je po úniku kyseliny od večera opět v provozu

Foto: Leoš Kučera, Hasičský záchranný sbor

Silnici znečistil uniklý výživový koncentrát pro dobytek.

Reklama

Technické správě komunikací se podařilo odklidit kyselinu, která od pátečního rána ucpala Strakonickou ulici ve směru z Prahy. Uzavřena byla před Lahovickým mostem. Silnici znečistil uniklý výživový koncentrát pro dobytek.

Článek

Strakonická ulice v Praze byla dnes před Lahovickým mostem ve směru z centra uzavřena. Důvodem bylo znečištění vozovky silně zapáchající kyselou kapalinou obsahující methionit, což je jedna ze základních aminokyselin tvořících bílkoviny, která unikla z nádrže převážené v nákladním autě.

Policie odkláněla dopravu přes Velkou Chuchli. Podle magistrátu měl být úsek Strakonické ulice mezi Dostihovou ulicí a Lahovickým mostem uzavřen až do neděle. Technické správě komunikací (TSK) se nakonec podařilo provoz obnovit před 18:00.

„Úklid vozovky se nám podařil v rekordním čase. V daném úseku je rychlost snížena na 50 kilometrů v hodině a jsou zde rozmístěny výstražné cedule, které řidiče upozorní na riziko smyku, vozovka je totiž mokrá,” řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Po celý víkend budou zaměstnanci TSK silnici sledovat. „Vozovka nyní nevykazuje poškození, kvůli kterým bychom museli povrch odfrézovat a položit nový. Nicméně ji budeme sledovat a uvidíme,“ řekla Lišková. Vozovku musela TSK nechat vyčistit ručně. „Hrozilo, že by látka poškodila stroje,“ řekla mluvčí.

„Na nákladním vozidle ve Strakonické ulici se poškodila nádrž s kapalinou, která částečně unikla na komunikaci,“ uvedl na Twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči pak společně s majitelem vozu zajišťovali likvidaci znečištění.

Silně zapáchající látka znečistila vozovku v délce zhruba tří kilometrů. Motoristům, kteří kapalinou projeli, hasiči doporučují oplachovat auto velkým množstvím vody se zásaditou látkou, například mýdlovým roztokem.

Nehoda znamenala problém i pro městskou hromadnou dopravu a příměstské autobusové linky. Autobusy jezdily po odklonové trase a některé spoje nabraly zpoždění v řádu desítek minut. Vyplývá to z informací na webu společnosti Ropid, která má na starosti hromadnou dopravu v Praze a okolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované