Hlavní obsah

Alou do práce, velí firmy. Nabízejí ústupky

Foto: Pexels.com

Firmy hodlají v dalším čtvrtletí nabírat ve všech hlavních odvětvích ekonomiky.

Reklama

Firmy si na třetí čtvrtletí plánují velké věci. Těší se, že budou nabírat nové lidi a stálé pracovníky nalákají do kanceláří, odkud je vyhnala pandemie. Aby to pro ně nebyl takový šok, rozšíří možnosti pracovních úvazků.

Článek

Čtyři pětiny českých zaměstnavatelů budou vyžadovat, aby většina jejich pracovníků byla od třetího čtvrtletí přítomna na pracovišti po celou dobu pracovní doby. V minulém čtvrtletí to byly necelé dvě třetiny.

Více než desetina předpokládá, že jejich zaměstnanci budou kombinovat práci z domova s prací na pracovišti, čtyři procenta firem nevědí a pouhá dvě procenta počítají s prací lidí z domova po většinu pracovní doby.

Vychází to z průzkumu náborové společnosti ManpowerGroup, kterého se zúčastnilo 705 tuzemských firem.

„Nutnost přítomnosti na pracovišti roste s intenzitou náboru, klesá s rostoucí velikostí organizace, více na ní trvají firmy na Moravě a nejméně v Praze. Důvodem je převaha výrobního sektoru v české ekonomice a převážnou přítomnost na pracovišti vyžaduje také obchod a stavebnictví,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Firmy se budou snažit lákat lidi na pracoviště proto, že se téměř pětina z nich bojí nižší produktivity svých zaměstnanců, více než desetina společností se obává horší spolupráce s kolegy, čtyři procenta mají strach ze ztráty firemní kultury a dvě mají obavy ohledně inovací.

Aby se lidem vrátila po dlouhých měsících na home office chuť, rozšíří možnosti pracovních úvazků. Docházku do zaměstnání mají zpříjemnit různé flexibilní úvazky.

Více než třetina zavede pružnou pracovní dobu nebo flexibilní začátek a konec směny, téměř třetina hodlá kombinovat home office s docházením do podniků a zhruba desetina z nich zavede sdílená pracovní místa nebo dá pracovníkům vybrat, odkud chtějí pracovat.

Společnosti chtějí vedle nahánění lidí do hal dohnat covidové ztráty také tím, že přijmou nové lidi.

Jedenáct procent společností hodlá podle průzkumu v příštích třech měsících přijímat nové lidi a čtyři procenta chtějí propouštět. Čistý index práce, který ukazuje rozdíl mezi oběma proměnnými, vychází +7 procent (data jsou neočištěná a používají se takto v českém prostředí od roku 2008, pozn. red).

Regionálně hodlá nejvíce nabírat Praha a Morava a Slezsko s Indexem +9 procent, Čistý index v Čechách dosahuje hodnoty +5 procent.

Foto: ManpowerGroup ČR

Grafika Čistého indexu práce v ČR a v regionech.

Na otázku „Kdy očekáváte, že se vaše náborové aktivity vrátí k úrovni před pandemií covidu-19“ více než desetina firem řekla, že se tak stane do konce tohoto roku a podobný podíl společností očekává, že se tak stane do konce příštího roku. Téměř polovina firem však návrat k původní úrovn náborů nepředpokládá vůbec a čtvrtina odpověděla, že neví.

„Pro zaměstnavatele je zatím výhled na další dva roky absolutně nejasný a neustále přehodnocují i náborové předpoklady od konce roku 2021. Zatímco v předchozím čtvrtletí si myslelo 57 procent zaměstnavatelů, že se do konce tohoto roku vrátí k původní intenzitě náboru, tak aktuálně je to pouze 13 procent. Zároveň se šestkrát zvýšil počet zaměstnavatelů, kteří si myslí, že se k původní intenzitě náboru nevrátí nikdy,“ rozebírá Rezlerová.

Foto: ManpowerGroup ČR

Jak vidí firmy návrat zaměstnanců na pracoviště.

Ze sedmi zkoumaných odvětví má na příští čtvrtletí největší náborové ambice stavebnictví a zpracovatelský průmysl s čistým indexem +13 procent. Pozitivní náborové plány hlásí už i ubytování, dále stravování, finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům a ostatní služby, do kterých spadá například státní správa, zdravotnictví či doprava a skladování.

Nárůsty počtu zaměstnanců očekává i velkoobchod a maloobchod a také ostatní výroba, do níž se zařazuje výroba a rozvody energií, zemědělství či těžba nerostných surovin.

Foto: ManpowerGroup ČR

Optimismus jednotlivých odvětví v ČR ohledně nabírání nových lidí.

„Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, kdy covid-19 poprvé ovlivnil náborové plány v našem průzkumu, Index posílil v šesti ze sedmi odvětví. Ostrý nárůst o 28 procentních bodů hlásí ubytování a stravování následované odvětvím zpracovatelský průmysl s nárůstem Indexu o 19 procentních bodů,“ říká Rezlerová.

V globálním pohledu vidí budoucnost příznivě zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí a pouze v jedné očekávají stagnující náborové aktivity. Nejsilnější trh práce očekávají v příštím čtvrtletí zaměstnavatelé ve Spojených státech, na Tchaj-wanu, v Austrálii, Řecku, Irsku a Singapuru, zatímco nejslabší náborové aktivity hlásí Argentina, Panama a Jižní Afrika. Česká republika se nachází v dolní šestině optimistických očekávání.

Foto: ManpowerGroup ČR

Česko je ve světovém srovnání ve svých očekáváních střízlivé.

A jak dobře se budou firmám hledat pracovníci při klesající míře nezaměstnanosti a růstu volných pracovních míst, která v květnu vystoupala na nejvyšší hodnoty od loňského února?

„Rostoucí nezaměstnanost v době pandemie neznamenala pro zaměstnavatele snadnější nábory. Propouštění v gastronomii, službách a administrativních provozech nepřineslo nové uchazeče do průmyslu, zdravotnictví nebo školství. Poptávka firem se stále více míjí s dostupnými uchazeči, protože pandemie zmrazila trh práce,“ podotýká šéfka ManpowerGroup pro Česko a Slovensko.

Kdo nemusí, tak podle ní nemění zaměstnání, protože to znamená nejistotu a riziko.

„Řešením složité situace na novém trhu práce je ještě větší důraz firem na změnu a zvyšování kvalifikace zaměstnanců, využívání alternativních a flexibilních forem práce, zlepšování péče o zaměstnance a hledání nových způsobů, jak si vytvářet databázi potenciálních uchazečů do budoucna,“ dodává Rezlerová.

Reklama

Doporučované