Hlavní obsah

Jednání o nových ministrech se posunula: Tahle jména míří do vlády

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vznikající vládní koalice.

Reklama

Jména nových ministrů chce vznikající koalice prozradit až před jmenováním vlády. Rýsují se ale favorité na jednotlivé rezorty.

Článek

Po úterním jednání o vznikající vládě je jasněji o některých kandidátech na ministerské posty. A to i přesto, že žádná ze dvou koalic zatím oficiálně žádná jména nezveřejnila.

Rozdělení rezortů mezi koalice ale napovědělo složení vlády, a to především u Pirátů a Starostů. Přesunutí agendy digitalizace pod Ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo dřívější spekulace, že do čela ministerstva zamíří šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Co je v programovém prohlášení zamýšlené budoucí vlády? Čtěte v tomto článku.

Stejně tak vznikne nový post pro legislativu. Toho by se podle informací Seznam Zpráv měl ujmout pirátský poslanec Jakub Michálek. Ten si původně brousil zuby na Ministerstvo spravedlnosti, které ale připadlo druhé koalici.

Kromě toho Piráti a Starostové dostanou ještě Ministerstva vnitra, školství, průmyslu a obchodu, zahraničí a také post pro evropské záležitosti.

Celkem jistý už se zdá post ministra vnitra, o který již veřejně projevil zájem předseda STAN Vít Rakušan. Hnutí STAN by mělo získat i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Již delší dobu se v souvislosti s ním hovoří o místopředsedovi Starostů Petru Gazdíkovi.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chtějí Starostové pro Věslava Michalika. Fyzik a dlouholetý starosta Dolních Břežan je ekonomickým expertem hnutí. V minulosti působil třeba v představenstvu zahraniční banky.

Zatím není jasné, jak si strany rozdělí dva „zahraniční“ posty – ministra zahraničí a člena vlády pro evropské záležitost. Kandidátem Pirátů na zahraničí je Jan Lipavský, jména pro druhý post jsou zatím méně jasná.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) podle úterní dohody kromě postu premiéra pro Petra Fialu získá i Ministerstva financí, práce, obrany, dopravy, zdravotnictví, zemědělství, spravedlnosti, životního prostředí, kultury a také člena vlády pro vědu a výzkum.

ODS by měla obsadit pět ministerstev, lidovci tři a TOP 09 dva. Představitelé ODS již dříve uvedli, že ministr financí by měl být po nedobrých zkušenostech z Nečasovy a Sobotkovy vlády ze stejné strany jako premiér. Podle informací Seznam Zpráv si o tento post řekl předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

Také post ministra dopravy by měl ve vládě zastávat občanský demokrat. Zdroje blízké vyjednávání v souvislosti s dopravou hovoří hned o dvou silných kandidátech – místopředsedovi strany Martinu Kupkovi a ekonomickém expertovi strany Janu Skopečkovi, který je však i kandidátem na místopředsedu Poslanecké sněmovny.

Občanským demokratům by měl připadnout i rezort obrany. Převzít ho má žena, poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Armádě se věnuje dlouhodobě, v minulém volebním období předsedala výboru pro obranu a podvýboru pro válečné veterány.

Na Ministerstvo spravedlnosti by se měl vrátit Pavel Blažek. Ten post šéfa spravedlnosti zastával už i v Nečasově vládě v letech 2012 až 2013.

Jistý Válek?

Šéf lidovců Marian Jurečka míří do čela Ministerstva zemědělství. I on by se vracel do kanceláře, kterou už dobře zná. Rezort zemědělství vedl v Sobotkově vládě v letech 2014 až 2017. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo také připadnout lidovcům, hovoří se o senátorce Šárce Jelínkové.

Jinak ale ještě není v rozdělení zbývajících rezortů mezi TOP 09 a KDU-ČSL jasno. Již jako s potvrzeným kandidátem na ministra zdravotnictví v posledních týdnech nakládají média i političtí soupeři s brněnským lékařem a místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem.

Podle zákulisních zpráv však v řadách koalice v souvislosti s Válkovým vystupováním v médiích nepanuje spokojenost. Jde zejména o některé nešťastné výroky o covidu a protiepidemických opatřeních, které proti němu obrátila současná vládnoucí koalice.

K rozdělení pak ještě zbývají Ministerstva kultury, životního prostředí a post pro vědu a výzkum. Konkrétní jména ale ještě nejsou jasná.

Foto: Seznam Zprávy

Současní kandidáti na vládní posty

Posledně jmenovanou pozici zastával lidovec Pavel Bělobrádek ve vládě Bohuslava Sobotky v letech 2013 až 2017. Zda by se na tuto pozici chtěl vrátit, nechtěl komentovat a odkázal na tiskovou mluvčí strany.

V SMS pro Seznam Zprávy však uvedl, že vznik tohoto místa vítá a odmítl slova ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) o bobtnání státního aparátu. „Čtyři roky se jelo z podstaty a částečně se dokončovalo, co bylo rozjeto (alespoň, že tak), nebo se některé agendy zastavily. Je nutno opět rozjet propojení vědy a průmyslu a vést sektorovou a cílenou debatu o cílených investicích po jednotlivých oborech. Práce je až až,“ napsal Bělobrádek.

Reklama

Doporučované