Hlavní obsah

Jednání V4: Členské země a Něměcko chtějí pomoci Maroku s migrací, Merkelová podporuje řízený brexit

V Bratislavě jednaly země V4 a Německo.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Na Slovensku se konalo jednání předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, a německé kancléřky Angely Merkelové. Země probíraly rozpočet EU na roky 2021 až 2027, volby do Evropského parlamentu i budoucnost Unie.

Článek

V Bratislavě se ve čtvrtek sešly země visegrádské čtyřky (V4). Premiéři České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se setkali také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Česko na jednání, které se uskutečnilo u příležitosti slovenského předsednictví ve skupině čtyř středoevropských zemí, zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO). Dorazil také polský předseda vlády Mateusz Morawiecki, maďarský premiér Viktor Orbán a předseda slovenské vlády Peter Pellegrini.

Jak dříve předpověděl úřad slovenské vlády, tématy schůzky byly sedmiletý rozpočtový rámec EU na roky 2021 až 2027, nadcházející volby do Evropského parlamentu a budoucnost Unie.

Projekt na pomoc Maroka

Země visegrádské čtyřky (V4) a Německo společně připraví projekt pomoci Maroku. Oznámil to na tiskové konferenci po společném jednání předsedů vlád zemí slovenský premiér Peter Pellegrini. Podle něj tak země přispějí k řešení vnějších příčin migrace. Pellegrini i český premiér Andrej Babiš zdůraznili nutnost zamyslet se nad zajištěním bezpečnosti Evropy.

Hostitel schůzky Pellegrini zdůraznil, že letos si zúčastněné země připomínají 30. výročí událostí, které přinesly střední Evropě svobodu a dnes jsou tyto státy součástí integračního „projektu míru a svobody“. Šéfové vlád V4 a Německa dnes přijali společnou deklaraci, v níž připomínají proměnu, jíž tyto státy prošly za poslední tři desetiletí.

Merkelová podporuje řízený brexit

Německá kancléřka Angela Merkelová stanovila svůj postoj k brexitu. Podle ní Evropská unie i Británie musejí udělat všechno pro dosažení dohody o podobě brexitu, spořádaný odchod Británie z evropského bloku je lepší pro obě strany.

„Všichni máme zájem, a to vidím i u britské vlády, že chceme spořádaný brexit. Je to pro nás lepší. Je naší povinností udělat všechno pro to, abychom k takovéto dohodě dospěli,“ řekla Merkelová novinářům po jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

Podle Merkelové předpokladem dosažení dohody je, aby Británie uvedla, co přesně v souvislosti s brexitem požaduje. Německá kancléřka rovněž zdůraznila potřebu ochrany jednotného vnitřního trhu EU, což je v souvislosti s takzvanou irskou pojistkou spornou otázkou kolem brexitu.

Babiš požaduje větší vliv menších států

Andrej Babiš na tiskové konferenci řekl, že by se v Evropě mělo více mluvit o Schengenu a méně o eurozóně a dvourychlostní Evropě. Schengen by se podle Babiše měl posílit a měly by do něj vstupovat i další země. Nová Evropská komise, která vzejde z jarních voleb do Evropského parlamentu, by měla více vnímat potřeby členských států.

„Doufám, že po evropských volbách bude hlas menších států vlivnější oproti komisi, jak je to tomu teď,” cituje premiéra Babiše slovenský zpravodajský server SME.

Babiš zdůraznil význam členství v NATO a také nutnost přemýšlet o zajištění bezpečnosti Evropy v budoucnosti. Pokud jde o EU, za zásadní označil nadcházející volby do Evropského parlamentu. Jejich tématy budou podle něj například brexit, sankční politika či migrace.

Pellegrini chce Evropskou pracovní agenturu v Bratislavě

Před samotnou schůzkou V4 se setkala Angela Merkelová se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim na Bratislavském hradě a následně také se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

Pellegrini s Merkelovou mluvili o obchodních záležitostech. Pellegrini také požádal Německo o podporu umístění vznikající Evropské pracovní agentury na Slovensko, jelikož je jednou z posledních členských, ve které ještě žádná evropská instituce nesídlí. Podle jejích slov Merkelová podporuje, aby nové pracovní agentury byly umisťovány v nových členských státech.

Slovenská metropole loni v listopadu hostila jednání zástupců více než desítky členských států EU včetně Česka, na které se přední politici těchto zemí shodli na tom, že unijní rozpočet na politiku soudržnosti i na zemědělskou politiku na roky 2021 až 2027 by měl být zachován na úrovni stávajícího rozpočtového rámce.

Reklama

Doporučované