Hlavní obsah

Jednička pro Liverpool. Pololetní vysvědčení Premier League před nedělním přenosem na TV Seznam

Oprávněná radost zatím po zápasech provází hráče FC Liverpool. Ve videu, které si tu můžete pustit, vám ale nabízíme příběh Oleho Gunnara Solskjaera, který vrátil radost i na Old Trafford.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Anglická Premier League dospěla ve zběsilém vánočním rytmu do své poloviny. Znalec ostrovního fotbalu Jiří Hošek proto jednotlivým týmům vystavil pololetní vysvědčení. V neděli vás pak jako moderátor pozve ke sledování přímého přenosu utkání Manchester United-Bournemouth. Televize Seznam ho 30. prosince vysílá od 17:10.

Článek

Hned tři týmy nejvyšší anglické fotbalové soutěže měly na svém kontě už na Vánoce více než 40 bodů, což se naposledy povedlo v sezóně 1985/86.

Spokojeností zatím září hlavně Liverpool, který si v čele tabulky udržuje několikabodový náskok. Jenže právě The Reds se už v minulosti třikrát stalo, že sice o svátcích vedli ligovou soutěž, načež se pak ovšem v květnu z mistrovské trofeje radoval někdo jiný. Naposledy to byl Manchester City v sezóně 2013/2014.

Jenže tentokrát vypadá Liverpool kompaktnější, sebevědomější a má širší kádr, než když ofenzivu táhli Suárez, Sterling a Sturridge.

Nemilosrdná statistika však ukazuje, že lídra Premier League pravidelně postihuje novoroční krize a průměr bodů na zápas oproti první polovině sezóny většinou klesá.

Fotbalisté Manchesteru City si loni pohoršili z 2,89 bodu na 2,37 bodu v duelech odehraných po vánočních svátcích. Průměr spadnul i Chelsea a Leicesteru v předešlých ročnících. Liverpoolští mají sezónu rozjetou na zisk 102 bodů, čímž by překonali loňský rekordní zisk Citizens. Kouč týmu z Merseyside Jürgen Klopp ale tlumí všeobecné nadšení a tvrdí, že boj o titul bude zuřit až do závěrečného kola.

Celkům Premier League jsme vystavili malé pololetní vysvědčení...

(Pořadí podle postavení v tabulce po 19. kole)

1. Liverpool

„To, jak jsou hráči Liverpoolu viditelně šťastní a chtějí hrát pro Jürgena Kloppa, je jednou z nejlepších věcí, kterou jsem za několik posledních let viděl.” Komentář Dannyho Murphyho, bývalého záložníka Reds, nelze než podepsat. LFC se zatím vyhýbají zranění klíčových hráčů. Skvěle se ukazuje nový gólman Alisson a van Dijk je teď nejspíš nejlepším stoperem Premier League. Ofenzivní síla je rozložena mezi větší počet fotbalistů. Brutální presink vydrží Liverpoolští praktikovat po dlouhé úseky zápasů. Unese ale Liverpool psychický tlak?

Známka Seznamu: 1*

Klíčová postava: Mohamed Salah

2. Tottenham

Spurs byli jediným týmem z 5 největších evropských soutěží, který v létě nepřivedl jednu jedinou posilu. Experti prorokovali Tottenhamu mírný propad. Jenže celek fantasticky koučovaný možná nejžádanějším manažerem současnosti Mauriciem Pochettinem – navzdory zraněním defenzivních hráčů i dalšímu odkladu otevření nové arény – na hřišti šlape. Argentinec dál tvrdí, že boj o titul je záležitostí Liverpoolu a City. Forma ofenzivních hráčů Spurs Eriksena, Sona, Alliho nebo Moury snižuje tlak na gólové příspěvky Harryho Kanea. Tottenham taktéž z téměř beznadějné pozice postoupil do jarní fáze Ligy mistrů.

Známka Seznamu: 1

Klíčová postava: Mauricio Pochettino

Nový stadion Tottenhamu má pozvednout nejen klub, ale i celou čtvrť, ve které stojí.Video: Jiří Hošek

3. Manchester City

Opticky nejsilnější kádr ligy potkala i vinou zranění klíčového defenzivního záložníka Fernandinha nečekaná krize, když obhájce titulu v Premier League prohrál 3 ze 4 zápasů. Herní dominance Citizens jakoby se najednou změnila v určitou aroganci a mužstvo svou optickou převahu nedokáže přetavit v góly. Jenže nenechme se mýlit. Svěřenci Pepa Guardioly jsou schopní vyhrát 15 zápasů v řadě a klinické řešení situací kolem i uvnitř pokutového území se může bleskově vrátit. A ztráta na Liverpool se může rychle rozplynout.

Známka Seznamu: 1–2

Klíčová postava: Fernandinho

4. Chelsea

Začátek ročníku pod novým trenérem Mauriziem Sarrim, který navíc s Blues neabsolvoval ani zdaleka celou letní přípravu, byl více než nadějný. Vypadalo to, že „přechodová” fáze ambiciózního klubu bude po vyhazovu Antonia Conteho nečekaně krátká. Chelsea je ale snad až příliš závislá na svém nejlepším hráči Edenu Hazardovi. Bolestně jí také schází střední útočník. Morata nesplňuje očekávání a Giroud se hodí spíš jako „žolík” z lavičky. Sezóna má ale zatím pro celek za Stamford Bridge mnohem více kladů než záporů.

Známka Seznamu: 1–

Klíčová postava: Eden Hazard

5. Arsenal

I v případě Gunners začalo „nové koště”, myšleno Unai Emery, mést velmi brzy a velmi dobře. Španělský kouč, který se nebojí už v poločase sáhnout do sestavy, si brzy získal autoritu i podporu fanoušků. Arsenalu, který má letos skvělé druhé poločasy zápasů, se ale během podzimu začala rozpadat obrana, která je stejně křehká, jako zdraví jejích členů. Mimořádně slibně se jeví spolupráce útočného dua Aubameyang – Lacazette. Za nejlepší nákup posledních několika sezón se v poměru cena – výkon jeví příchod uruguayského záložníka Torreiry. Jeden z týmů, který potřebuje v lednu dost urgentně nakupovat, a sice stopera.

Známka Seznamu: 1–2

Klíčová postava: Pierre-Emerick Aubameyang

6. Manchester United

Pravidlo o kritické „třetí Mourinhově sezóně” se potvrdilo. Portugalský svéráz vydržel na Old Trafford do půlky prosince. United byli pod jeho vedením jako den a noc. Byli schopní v Lize mistrů porazit venku Juventus, aby ale v domácí ligové soutěži hráli často pomalu, stereotypně a do šířky. Pomyslný „defibrilátor” vložilo vedení United přechodně do rukou norské klubové legendy Oleho Gunnara Solskjaera, jehož příběh si mimochodem můžete přehrát ve videu nad tímto textem. První výsledky nové terapie jsou nadějné, jenže pravda se ukáže až proti opravdu silným soupeřům. Sezóna nemusí být ještě úplně zpackaná, uvidíme. Zápas United s Bournemouthem každopádně uvidíme v neděli 30. prosince od 17:10 na Televizi Seznam.

Známka Seznamu: 3

Klíčová postava: Paul Pogba

7. Leicester City

Lišky potkala největší tragédie dosavadního ročníku Premier League, když klub při leteckém neštěstí přišel o svého thajského majitele Vičaje Srivadtanaprapchu. Truchlilo za něj snad celé středoanglické město. Tým vedený Claudem Puelem dokáže na hřišti kohokoli porazit, ale taky s kýmkoli prohrát. Skvěle se jeví dvě letní posily: krajní obránce Ricardo Pereira a hlavně záložník James Maddison, který si už připsal 5 gólů a 3 asistence.

Známka Seznamu: 2

Klíčová postava: Fanoušci klubu

8. Everton

Soudě podle soupisky by „Toffees” mohli po mnohamilionových investicích pomýšlet na umístění v Top 6. Jenže týmu Marca Silvy zatím chybí potřebná “chemie” a zkušenosti. Chce to jednoduše čas, aby si na sebe talentovaní hráči zvykli a sehráli se. Everton má nejen v Richarlisonovi zjevně velkou ofenzivní sílu, ale zůstává zranitelný v obraně, i když se za ní činí anglická reprezentační jednička Jordan Pickford.

Známka Seznamu: 2–

Klíčová postava: Gylfi Sigurdsson

9. West Ham

Katastrofální start sezóny, kdy kouči Pellegrinimu reálně hrozil vyhazov, začali „Kladiváři” postupně i díky výtečnému Fabianskému v brance kompenzovat zlepšenými výkony a výsledky. Hammers ale mají rozhodně na víc, než na 12. příčku. Tým se na Olympijskému stadionu ve východním Londýně stále necítí ideálně. Oproti Boleyn Ground je atmosféra většinou mdlá.

Známka Seznamu: 2–

Klíčová postava: Lukasz Fabianski

10. Watford

„Sršňům” se mimořádně vydařil úvod sezóny, kdy Watford doma mimo jiné porazil Spurs. Kouč Javi Gracia získal v srpnu plným právem ocenění pro nejlepšího kouče měsíce. Takticky vyspělá parta hráčů, která se může dál zlepšovat, umí zahrát proti silným celkům, naopak s těmi slabšími mívá nečekané problémy.

Známka Seznamu: 1–2

Klíčová postava: Javi Gracia

11. Wolverhampton

Možná nejpříjemnější překvapení soutěže. „Vlci” vedení trenérem Nuno Espírito Santem se po postupu z Championship suverénně zabydleli v nejvyšší soutěži a rozhodně ji nemíní opustit. Podle zlých jazyků „béčko” portugalské reprezentace se snaží hrát rychle a technicky. Například mexického útočníka Jiméneze by jistě ve svém kádru rádi uvítali i na věhlasnějších adresác. Klub má i velmi solidní defenzivu.

Známka Seznamu: 1–2

Klíčová postava: Nuno Espírito Santo

12. Bournemouth

Tým vesměs málo známých fotbalistů bez přehnaných očekávání, jehož jádro zůstává už několik let bez větších změn. Trenér Eddie Howe je jedním z nejoceňovanějších koučů v Anglie, jehož příští zaměstnavatel bude nejspíš velmi zvučného jména. Hlavně doma jsou „Cherries” mimořádně nebezpeční. V neděli v přenosu Televize Seznam uvidíme, jak se jim zadaří na Old Trafford.

Známka Seznamu: 2

Klíčová postava: Callum Wilson

13. Brighton

Asi poslední z týmů, který si nemusí dělat starosti se záchranou. Na stadionu Amex se před domácími „Racky” musejí třást i slovutní soupeři. Venku to už pro fotbalisty vedené Chrisem Hughtonem taková hitparáda není. Tým má silné jádro a mohl by se dál zlepšovat.

Známka Seznamu: 2–

Klíčová postava: Chris Hughton

14. Crystal Palace

Jiholondýnský celek šokoval vítězstvím na Etihadu. Palace má solidní obranu, kde na pravém okraji vyniká jeden z objevů sezóny Aaron Wan-Bissaka, pak je tu vynikající driblér Zaha v útoku, jene Palace schází kreativní záloha. Pouhých 17 vstřelených branek v 19 zápasech je zoufale málo.

Známka Seznamu: 2–

Klíčová postava: Wilfried Zaha

15. Newcastle

Rafa Benítez nejspíš sní o klidném středu tabulky, ale „Straky” brzdí v rozletu zoufale úzký kádr. Záloha má problém s držením míče po delší časový úsek. Za tým ze severovýchodu Anglie s problémovým majitelem a skrblíkem v jedné osobě Mikem Ashleyem často tahá kaštany z ohně brankář Martin Dúbravka. Newcastle může mít starosti s udržením, pokud ho potkají zranění některých hráčů.

Známka Seznamu: 3

Klíčová postava: Rafa Benítez

16. Southampton

„Svatí” měli na vánoční svátky všechno, jen ne svatý pokoj. Po vyhazovu Marka Hughese mužstvo převzal Ralph Hasenhüttl, někdejší úspěšný kouč Red Bull Lipsko. Za pár dnů dokázal s nelomenou psychikou svých nových svěřenců pravé divy. Klub s vynikající mládežnickou akademií, který v posledních sezónách prodal prakticky všechny své nejlepší hráče, by se měl dostat do vyšších obrátek a v pohodě se zachránit.

Známka Seznamu: 3–

Klíčová postava: Alex McCarthy

17. Cardiff City

Velšský klub postrádající ve svém kádru zvučná jména byl pasován na zřejmě hlavního kandidáta na sestup. Výborný gólman Etheridge a bojovnost jsou hlavními trumfy Cardiffu. Tvořivost od tohoto celku moc očekávat nemůžeme. Pokud ale dokáže na domácím hřišti i nadále porážet slabší týmy, může se zuby nehty zachránit.

Známka Seznamu: 2–3

Klíčová postava: Neil Etheridge

18. Burnley

Clarets jsou zatím jedním ze zklamání stávajícího ročníku. Ani hvězdný Joe Hart v brance nedokáže vyzmizíkovat místy děsivé kaňky toporné obrany. Český forvard Matěj Vydra většinou sleduje tápání svého týmu pouze z lavičky. Uznávaný Sean Dyche v posledních sezónách dokázal s papírově druholigovým kádrem pravé divy. Letos ale mančaftu z Turf Moor hrozí akutně sestup.

Známka Seznamu: 3–

Klíčová postava: James Tarkowski

19. Fulham

Celek z jihozápadního Londýna, který si příslušnost k fotbalové elitě vybojoval až v baráži, nechtěl ponechat nic náhodě a v přestupním období nakoupil v podstatě úplně novou jedenáctku hráčů. Hlavně obrana týmu se slavnou minulostí působí často dojmem, že se poprvé sešla před zápasem na nádraží. Za očekáváním zůstává supertalent Ryan Sessegnon a ani srbský forvard Mitrovič není tak produktivní, jak by si fanoušci na Craven Cottage přáli.

Známka Seznamu: 3–

Klíčová postava: Aleksandar Mitrovič

20. Huddersfield

Teriéři jsou v útočné fázi bezzubí. Jen 12 vstřelených branek mluví jasnou řečí. Nedá se přitom říct, že by se fotbalisté pod taktovkou Davida Wagnera dost nesnažili. Huddersfield teď čeká série zápasů proti velmi přijatelným soupeřům. Pokud se poslední celek tabulky nezvedne právě teď, čeká ho nejspíš smutný návrat do Championship.

Známka Seznamu: 4

Klíčová postava: David Wagner

A na závěr ještě jednou připomínáme nedělní přenos Televize Seznam právě z Premier League. Studio před zápasem Manchester United-Bournemouth začíná 30. prosince v 17:10 a jeho hostem bude Jaromír Blažek, který si na stadionu Old Trafford zachytal proti United v roce 2004 v dresu pražské Sparty.

Reklama

Doporučované