Hlavní obsah
Online

V Česku je 19 nakažených koronavirem. Nejstaršímu je 68, nejmladšímu jeden rok

Foto: ČTK

Počet Čechů s koronavirem se přiblížil dvěma desítkám. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil devatenáctý případ koronaviru. Během pátku přibylo v Česku 7 případů. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že každý, kdo se od soboty vrátí z Itálie, musí zůstat dva týdny v karanténě.

Článek

Zatím je v Česku oficiálně potvrzeno 19 případů nákazy, oznámil to ministr zdravotnictví v pátek večer na tiskové konferenci. Všechny případy jsou spojené s cestováním. Jedna pacientka se nakazila od příbuzného.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň rozhodlo, že všichni čeští občané, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musejí zůstat 14 dní v karanténě. Za její porušení hrozí pokuta až tři miliony korun.

U nakažených šlo ve dvou případech o kontakty osob, u kterých už virus potvrzen byl v minulých dnech. Jednou z nich je pacientka, která se nakazila od syna po jeho návratu z Itálie. Jedná se o první přenos koronaviru na území Česka. Dále vyšel pozitivní test u jednoho muže italské národnosti. Posledním nakaženým je pražský lékař, který začal mít potíže po návratu z Itálie. I přesto ještě dva dny ordinoval, nyní se dává dohromady seznam pacientů, kteří ho navštívili.

Premiér Andrej Babiš vyzval Čechy, aby vůbec nejezdili do Itálie. Až dosud platilo doporučení vyhnout se jen některým regionům. Zaměstnavatelé by podle premiéra měli navrátilcům umožnit práci z domova.

Od pátku platí zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí. Týká se všech kromě výrobců.

Testy kvůli případné nákaze koronavirem se nebudou dělat už jen lidem, kteří se vrátili z vybraných rizikových oblastí. Zdravotníci je provedou všem lidem, pokud to stanoví lékař či hygienik.

  • ČR má 19 nakažených koronavirem, jedním z nich je roční kojenec

    Česko má 19 potvrzených pacientů s nákazou koronavirem. Tři lidé jsou v domácím léčení. Jedním z nakažených je roční kojenec. Aktuální výsledky oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle něj ani jeden z infikovaných nemá závažný průběh nemoci.

    Ministr uvedl, že většina pacientů pobývala v Itálii, jedna nakažená v americkém Bostonu a jedna se nakazila od příbuzných v Česku. U žádného infikovaného není průběh nemoci vážný.

  • Firmy musí lidi v karanténě omluvit a platí jim náhradu mzdy

    Pracovníky, kteří skončí po návratu z Itálie od soboty v nařízené karanténě, musí zaměstnavatelé v práci omluvit. Za dobu dvoutýdenní izolace firmy či instituce zaměstnancům poskytnou 60 procent základu jejich průměrného výdělku. Nárok na náhradu odměny mají i lidé, kteří pracují na dohodu. Vyplývá to ze zákoníku práce a dalších norem.

  • Praha 6 vyzývá rodiče, aby týden neposílali děti do škol a školek

    Vedení Prahy 6 dnes apelovalo na rodiče, aby příští týden neposílali děti do základních a mateřských škol. Opatření by mělo omezit rozšíření koronaviru, kterým se v městské části nakazilo několik lidí, uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Praha 6 také o víkendu všechny své školy a školky dezinfikuje, zcela uzavřít se je ale nechystá.

    „Žádáme občany Prahy 6, aby nechali příští týden děti doma, aby se co nejvíc minimalizovalo riziko nákazy,“ řekl Kolář po jednání krizového štábu městské části. Radní pro školství Marie Kubíková (ODS) připomněla, že příští týden uplyne dvoutýdenní inkubační doba koronaviru pro ty občany Prahy 6, kteří se mohli při jarních prázdninách dostat do kontaktu s koronavirem.

    Praha 6 také přistoupí k plošné dezinfekci všech svých školek a škol. Kolář vyzval ke stejnému opatření i starosty sousedních městských částí. Požádal také magistrát hlavního města, aby dezinfikoval gymnázia na Praze 6.

    Mezi už oznámenými případy nakažených novým typem koronaviru jsou rodiče z Prahy 6. Třídy jejich dětí ze ZŠ Emy Destinnové a Gymnázia Nad Alejí byly dnes poslány domů, stejně jako celá mateřská škola Terronská.

    Gymnázium Nad Alejí dnes v tiskové zprávě oznámilo, že podle vyjádření hygieniků je škola neriziková. O víkendu bude budova gymnázia celkově dezinfikována a výuka bude v pondělí normálně pokračovat.

  • Výsledky 37 testů na koronavirus na jihu Čech jsou negativní

    Hygienici v Jihočeském kraji od začátku února testovali 37 lidí na koronavirus. Ve všech případech byl výsledek negativní. Naposledy to potvrdily testy osmi lidí, kteří hygienici na vyšetření poslali v posledních 24 hodinách. ČTK to dnes v podvečer řekla ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Všichni testovaní se vrátili ze zahraničních oblastí, v nichž se nákaza objevila.

    Hygienici dosud v Jihočeském kraji nařídili preventivní dvoutýdenní domácí karanténu 187 lidem. Také oni se vrátili ze zahraničí, z míst s nemocí COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

  • Smartwings a ČSA kvůli koronaviru snižují počty letů i náklady

    Největší česká letecká skupina Smartwings, do které patří i ČSA, kvůli dopadům šíření koronaviru zavedla úsporná opatření. Snižuje frekvenci letů do většiny evropských destinací, snižuje mzdové náklady a zastavila nábor nových zaměstnanců. Zároveň připouští další redukci letů v případě poklesu poptávky. Skupina to dnes oznámila v tiskové zprávě.

    Podle serveru Zdopravy.cz ČSA po Milánu, Boloni a Soulu přestane dočasně létat do Říma. Spojení Praha-Řím přeruší zatím od 10. března do 7. dubna. Reaguje tak na masivní propad poptávky. Cestujícím vrátí peníze nebo je přesměruje na jiné lety. V posledních dnech se stává, že se více než polovina cestujících nedostaví k odletu.

  • Mezi nakaženými koronavirem v Česku je i dvanáctiletá dívka

    V Ústeckém kraji je v domácí izolaci dvanáctiletá dívka nakažená koronavirem, uvedla dnes Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Jde o nejstarší dceru nemocného muže z Děčína, který byl s rodinou na horách v Itálii. Muž je hospitalizován v Praze. V České republice je 18 lidí, u nichž už byla prokázána nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje.

    Primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý uvedl, že druhá nakažená, padesátiletá žena cestovala z Itálie ve stejném voze.

    „Inkubační doba je tak minimálně týden, protože oni se před týdnem vrátili,“ řekla ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. „Ani jedna (žena) příznaky onemocnění COVID-19 nevykazovala. Dívka zůstane v izolaci doma, v níž již týden je. Padesátiletá pacientka s právě potvrzenou nákazou bude izolována na ústeckém infekčním oddělení,“ uvedl Dlouhý.

  • Pražská burza se propadla, podle analytiků to souvisí s koronavirem

    Pražská burza se dnes propadla na nejslabší úroveň za zhruba tři roky. Index PX klesl o 2,80 procenta na 962,89 bodu. Nižší byl naposledy na konci února roku 2017. Oslabovaly dnes téměř všechny hlavní emise pražské burzy. Nejvýrazněji zlevnily akcie bankovní skupiny Erste, které odepsaly více než pět procent a spadly na nejnižší cenu od srpna 2016.

    Burza v Praze zaznamenala v posledních dvou týdnech několik výrazných oslabení. Už koncem minulého týdne se dostala na nejslabší úroveň od června roku 2017. Poté sice index PX začátkem tohoto týdne dvakrát posílil, ale další ztráty toto posílení zcela smazaly. Podle analytiků oslabují akciové trhy po celém světě kvůli obavám z dopadů šíření nového koronaviru.

  • Epidemie běžné chřipky odezněla, testování bude jednodušší

    V Česku už není plošná epidemie chřipky, oznámila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Oproti minulému týdnu ubylo nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky o 7,3 procenta na 1226 na každých 100 000 obyvatel. Odeznění plošné chřipkové epidemie by podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly mělo usnadnit testování na nový typ koronaviru. Podle Prymuly totiž bude po odeznění epidemie možné testovat všechny případy s podezřením na nákazu koronavirem, což v době nachlazení a chřipek není možné.

  • Sociální zařízení dostanou pomůcky proti nákaze až za několik týdnů

    Prostředky, které Ministerstvo zdravotnictví teď centrálně pořizuje, získají nejdřív zdravotníci. Na tiskové konferenci to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je teď primární zásobení lékařů, sester, hygieniků, zubařů či lékárníků.

  • Cestovní kanceláře chtějí jednat o státní podpoře

    Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) bude s příslušnými ministerstvy jednat o opatřeních k okamžité ekonomické úlevě pro cestovní kanceláře a agentury. Na dotaz ČTK to řekla výkonná ředitelka AČCKA Tereza Picková. Asociace mimo jiné žádá zajištění pojistného produktu pokrývajícího rizika a náklady spojené s vyšší mocí. Dále v souvislosti s novým koronavirem požaduje, aby státní správa vydávala cestovní doporučení na konkrétně vymezenou lokalitu, nikoliv na celý region.

  • Všechna nádraží čeká dezinfekce

    Rozhodnutí o dezinfekci dosud platilo pouze pro hlavní vlaková nádražích. Česká pošta také začne od pondělí distribuovat informační letáky do 4,7 milionu domácností. Na tiskové konferenci věnované opatřením v boji proti nákaze, kterou způsobuje nový typ koronaviru, to dnes řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

  • Dva z nově nakažených jsou z Ústeckého kraje

    Dva z nově potvrzených případů na onemocnění COVID-19 jsou z Ústeckého kraje. Lidé byli na lyžařském zájezdu na stejném místě jako první nakažený muž z Děčína. Doposud byli v domácí karanténě, nyní budou převezeni do ústecké Masarykovy nemocnice. ČTK to řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

  • Česko má celkem 18 případů

    Počet případů stoupl na 18. Během tiskové konference po jednání Bezpečnostní rady státu oznámila hlavní hygienička Eva Gottvaldová nárůst nakažených koronavirem o tři pacienty.

  • Premiér: Ne všichni se chovají zodpovědně

    Impulsem pro zavedení povinného hlášení byla podle Babiše situace v Itálii. Ne všichni lidé, kteří se z oblastí s nákazou vrací, se podle něj chovají odpovědně. „Uvědomujeme si, že o tomto víkendu dojde k návratu velkého množství lidí z Itálie, proto jsme přijali toto opatření,“ komentoval to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

  • Dva nově nemocní cestovali do Itálie

    Dva ze tří nových případů souvisejí se cestováním do Itálie. Podrobnosti o třetím případu zatím nejsou známy.

  • Při porušení pravidel karantény hrozí pokuta až 3 miliony korun

  • Povinná karanténa pro každého po návratu z Itálie

    Lidé s trvalým pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. Lékařům ministerstvo nařídilo, aby u všech těchto lidí rozhodli o dvoutýdenní karanténě, uvedl premiér Andrej Babiš. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16 500 Čechů.

  • V Česku je 15 případů koronaviru

    Premiér Andrej Babiš oznámil, že v Česku už je 15 případů koronaviru. Ráno bylo potvrzených 12 případů.

  • Nakažený lékař ošetřil stovku lidí

    Praktický lékař z Prahy, pozitivně testovaný na nákazu novým koronavirem, ošetřil během dvou dnů v ordinaci stovku pacientů. Informaci přinesl server Idnes.cz. Hygiena nyní pacienty shání a informuje.

  • Kraje chtějí karanténu pro všechny z rizikových oblastí

    Aktuální informace v souvislosti se šířením koronaviru COVID-19 v ČR budou od nynějška získávat kraje centrálně od Ministerstva zdravotnictví. Centralizovat se budou také dodávky ochranných prostředků a pomůcek.

    „V krátké době bude dále upraveno opatření ohledně karantény pro ty občany, kteří se vracejí ze zasažených oblastí,“ uvedl Jiří Běhounek, 1. místopředseda Asociace krajů. Kraje podle něj chtějí, aby do karantény šel každý, kdo se vrátí z rizikových oblastí. „Ministerstvo zdravotnictví a hygienici se touto možností budou zabývat a výsledek nám sdělí,“ dodal Jiří Běhounek.

    Ministerstvo dopravy také připraví pokyny k tomu, jakým způsobem dezinfikovat dopravní prostředky ve veřejné dopravě.

Reklama

Hlavní zprávy