Hlavní obsah

Jedno cvaknutí a přijdete o identitu, otisky prstů lze zkopírovat z fotografie

Japonští vědci dokážou okopírovat otisky prstů z fotografie.

 

Reklama

Proti krádeži otisků prstů se lze chránit ochrannou fólii, kterou japonští vědci navrhli. Na trh se ale dostane nejdříve za dva roky.

Článek

Moderní technologie nabízí nejrůznější formy zabezpečení. K heslům se mohou hackeři dostat velmi jednoduše, ochrana otiskem prstu se tak může jevit jako nejbezpečnější řešení. Avšak jen do chvíle, než vám i otisky prstů zločinci ukradnou. Japonští vědci vytvořili systém, díky kterému je zkopírují pouze prostřednictvím fotografie.

Sociální sítě přetékají množstvím obrázků, na nichž lidé pózují se dvěma zdviženými prsty jako symbol vítězství.

Stačí ale i zdvižená dlaň a otisky prstů nabízí člověk k okopírování. Fotoaparát s vysokým rozlišením a dobré světelné podmínky umožnily profesorovi Isao Echizenovi z japonského Národního institutu informatiky a jeho spolupracovníkovi Tateo Oganemu, aby vytvořili identickou kopii bříška ukazováčku, a to na vzdálenost až tří metrů.

„Pokud podvodníci ukradnou otisk prstu a jsou schopni ho reprodukovat, mohou vytvořit falešnou kopii. S padělaným otiskem pak dokážou ukrást identitu oběti a získat například přístup k chytrému telefonu nebo se vloupat do zabezpečeného prostoru, jako je byt,” upozorňuje Echizen.

Otiskem prstu půjde i zaplatit nákup

V průběhu experimentu vědci porovnávali naskenovaný otisk prstu s okopírovaným otiskem z fotografie. Záznamy vykazují podle vědců téměř stoprocentní shodu.

Echizenovi s Oganem se podařilo rovněž vytvořit nalepovací fólii na bříška prstů, která krádeži zabrání. Jde o průhlednou blánu se samolepkami, jež slouží jako biometrické rušičky.

„Jsme první na světě, kdo používá komerčně prodávanou kameru při získávání informací na základě otisků prstů,” doplnil Echizen.

Otisky se používají nejen jako ochranný prvek u moderních technologií, ale i k prokázání totožnosti během imigračního řízení. V Japonsku se navíc testuje systém, který zákazníkům umožňuje nakupovat pouze prostřednictvím otisku prstu.

Ačkoliv vědci dokázali, že lze ukrást identitu jen prostřednictvím fotografie, nenašli žádný důkaz o podobných snahách ze strany hackerů. Ochranná fólie se však dostane na trh nejdříve za dva roky. Do té doby si budou muset lidé vystačit s rukavicemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované