Hlavní obsah

Jedno konkrétní jméno. To je odpověď, proč se na první pravomocný trest v „Nagygate“ čekalo 6 let

Reportéři Seznamu: S Václavem Dolejším o kauzách spojených s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Od dramatického zásahu na Úřadu vlády, který předznamenal konec vlády Petra Nečase, uplynulo už šest let. A teprve teď je na stole první pravomocný rozsudek. Někdejší šéfka Nečasova kabinetu Jana Nečasová, dříve Nagyová, dostala tříletou podmínku za zneužití vojenské rozvědky.

Článek

To, co kdysi působilo jako odhalení korupční chobotnice zasahující nejvyšší patra politiky, se tak dnes jeví jako poněkud banální příběh, ve kterém jde o žárlivost jedné ženy snažící se získat pro sebe jednoho muže.

„Někteří politici to teď bagatelizují – že červená knihovna vedla k pádu vlády. Tím, že to skončilo podmínkou, dává případ za pravdu lidem, kteří mají za to, že zásah v červnu 2013 byl naprosto nepřiměřený. Přitom ta kauza tak triviální nebyla. Jana Nagyová z pozice pravé ruky premiéra zneužila tajné služby pro své soukromé účely,“ připomíná v pořadu Reportéři Seznamu politický zpravodaj Václav Dolejší. „To, že tady sekretářka premiéra ovlivňovala důležité státní záležitosti, to prostě platí.“

Proč ovšem trvalo skoro šest let, než přišel první pravomocný trest? Nadto, další kauzy, v nichž Jana Nečasová, dříve Nagyová, figuruje, dál běží.

„Viník je tu zřejmý. Soudy. Konkrétně soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, jež původně měla případ na stole a která kvůli tomu čelila dvěma nebo třem kárným řízením. Byla dokonce potrestána Nejvyšším správním soudem, který o ní řekl, že postupovala, cituji ‚extrémně v rozporu s rozumným myšlením‘, a případ jí byl posléze odebrán,“ připomíná Dolejší. „Chci tím říct, že kdyby to tehdy měl na stole nějaký ‚normální‘ soudce, už by to možná skončilo – a nejen podmínkami.“

Bez zajímavosti není, že soudce Richard Petrásek, který práci Králové přezkoumával a zkraje března rozhodl také o prvním trestu pro Nečasovou, ve své řeči zdůvodnil udělení podmínek tím, že od činu už uběhla dlouhá doba. „A viníkem je právě jedna konkrétní soudkyně. Paradoxní je, že právě u ‚Nagygate‘, jak se případu říkalo, odvedli státní zástupci docela dobrou práci. Případ předali soudům v docela pěkném balíčku. Jenže soudy, či spíše konkrétní soudci, si s tím pak neuměly poradit,“ doplňuje Dolejší.

V rozhovoru s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou odpovídal Václav Dolejší i na otázku, zda – zpětně viděno – byl tehdejší policejní zásah ve svém rozsahu opodstatněný. Kam se od té doby posunuly klíčové figury příběhu? Odpovědi v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 12. 3. 2019 (celý pořad): Web jako nástroj k ničení byznysu. Velká hovězí patálie. A pohled za kulisy soudů s Janou Nečasovou Nagyovou.Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované