Hlavní obsah

Jedno rychlé srknutí a je jasno. Tak ochutnávají čaj znalci

Tuzemská jednička na trhu sypaných čajů Oxalis testuje vzorky z celého světa dvakrát týdně.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zelený čaj Češi milují ze všech sypaných nejvíc. Prodá se ho z celkového množství téměř polovina. Jednička na tuzemském trhu, slušovická firma Oxalis, prodá ročně celkem 400 tun čaje. Veškeré vzorky, které z 30 zemí světa obdrží, procházejí přísnou kontrolou.

Článek

Dvakrát týdně se v degustační místnosti slušovické centrály sejdou lidé z vedení včetně majitele a zkoumají kvalitu vzorků.

„Sledujeme list, jak vypadá v té podobě před zalitím, zda neobsahuje zbytky nějakých nežádoucích přimísenin, zda se jeden lístek podobá druhému. Jestli neobsahuje zbytky stonku a taky že odpovídají té dané oblasti, ze které pocházejí,“ popisuje detailně postup majitel firmy, jejíž překlad z latiny znamená šťavel nebo čtyřlístek. List se pak zalije a čaj se nasrkává rychlým způsobem několikrát po sobě. Majitel sleduje chuť, vůni, barvu.

Po 25 letech v oboru prý na první srknutí pozná, že je vše v pořádku a dodavatel neposlal nekvalitní nebo jiné zboží.

Čaje si hlídá také inspekce

Inspektoři čaje hlídají přísně. Vzhledem k opakovaným problémům, které mohou mít negativní dopad na lidské zdraví. „V případě čajů jde nejčastěji o zjištění nadlimitní přítomnosti pesticidů, případně mixu těchto látek,“ uvádí pro Seznam Zprávy Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce a připomíná, že v minulosti ve spolupráci s Celním úřadem Praha Ruzyně objevili například nevyhovující zásilku čajů z Číny s až 120× překročeným limitem pro obsah pesticidů.

Jak dopadly testy čaje

Rok Počet odebraných vzorků Z toho nevyhovujících Z toho pesticidy

2017 131 23 6

2018 148 24 7

2019 146 30 7

Zdroj: SZPI

Čína - největší hříšník

Právě Čína je nejčastější zemí původu u nevyhovujících šarží čaje. Je to ale logické, vzhledem k významu světového producenta.

Největší producenti čaje na světě

1. Čína – 1 467

2. Indie – 991

3. Keňa – 399

4. Šrí Lanka – 282

5. Turecko – 235

Zdroj: Skompasem.cz; údaje za duben 2018, v tisících tun

Kvůli opakovanému porušování předpisů a norem jsou na čaje z této země uvaleny zesílené úřední kontroly před vstupem na trh – to znamená, že komoditu zadrží na hranicích rovnou a pustí dále ke spotřebitelům až po vyhodnocení laboratorních testů z odebraných vzorků.

„Vzhledem k tomu, že inspekce tuto problematiku dlouhodobě sleduje a u rizikových zemí uplatňuje zesílený dozorový režim přímo na hraničních přechodech – na letištích a v dalších celní prostorách – evropští spotřebitelé tak nejsou těmto nevyhovujícím potravinám vystaveni,“ tvrdí Kopřiva s tím, že u těch problematických šarží je dovozce prokazatelně musí vyvézt mimo EU, vrátit výrobci, nebo protokolárně zásilku zlikvidovat. Při zjištění na trhu je neprodleně vydáno nařízení ke stažení šarže z tržní sítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované